Zinātnieki: Būt bezdarbniekam ir veselīgāk nekā strādāt (2)

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pētījumā noskaidrots, ka veselīgāk ir būt bezdarbniekam, nekā darīt darbu paaugstināta stresa apstākļos.

Pētījumā, kas publicēts Mančestras Universitātes «Journal of Epidemiology», izklāstīts, ka tie pieaugušie, kuri kādu laiku bijuši bezdarbnieki, bet pēc tam atsākuši strādāt darbu paaugstināta stresa apstākļos, daudz biežāk piedzīvo dažādas stresa izraisītas veselības problēmas, piemēram, holesterīna līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas var novest pie nopietnām sirdskaitēm un citām slimībām.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, Mančestras Universitātes pētnieki izanalizēja 1116 indivīdus vecumā no 35 līdz 75 gadiem. Visi pētījuma dalībnieki bija bezdarbnieki starp 2009. un 2010. gadu, bet daļa no tiem vēlāk bija atsākuši darba gaitas.

Pētījuma gaitā tika apskatīts dalībnieku veselības stāvoklis un paņemti to asins paraugi, lai varētu noskaidrot holesterīna līmeni asinīs.

Rezultātā atklājās, ka tiem pieaugušajiem, kuri vēlāk atgriezās darbā un piedzīvoja paaugstināta stresa apstākļus, bija sliktāks veselības stāvoklis, nekā tiem, kuri darbā neatgriezās vai sāka mazāk atbildīgu pienākumu veikšanu.

«Lielu lomu šajā fenomenā spēlē darba raksturs – darbs, kurā cilvēks piedzīvo regulāru stresu, var ļoti negatīvi ietekmēt tā veselības stāvokli, turpretī darbs, kur šis stress ir mazāks vai bezdarbs, veselības stāvokli var neietekmēt vai pat uzlabot,» komentēja pētījuma autors Taranī Čandola (Tarani Chandola).

Journal of Epidemiology

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu