Kā atbrīvoties no kosmiskajiem atkritumiem? Britu zinātnieki meklē atbildi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemi apņem liels daudzums kosmisko atkritumu. Liela daļa no tiem ir raķešu un neizmantotu satelītu atlūzas, raksta aģentūra «Reuters». Britu zinātnieki norāda, ka šo problēmu nedrīkst ignorēt, un meklē tās risinājumu.

Sarejas Kosmosa centra zinātnieki gatavojas sākt projektu «RemoveDEBRIS», kurā ar iespējami lētākām metodēm tiks apkarota kosmisko atkritumu problēma, piemēram, uzlasīt atkritumus ar harpūnu vai notvert tos tīklā un nogādāt atpakaļ uz Zemes.

«Kopš kosmosa ēras sākuma mēs palaižam kosmosā dažādas lietas, un daudzas no tām nav atgriezušās. Tās uzkrājas kosmosā,» skaidro Sarejas Kosmosa centra pētnieks Džeisons Foršovs.

Zemes orbītā esošie kosmiskie atkritumi agri vai vēlu atgriezīsies uz planētas. Taču varētu paiet simtiem gadu, kamēr gravitācija būs paveikusi savu darbu.

Sarejas Kosmosa centrs palaidīs īpaši izveidotus satelītus, kuru mērķis būs uzlasīt atkritumus.

«Diez vai cilvēki saprot, cik plaši tiek lietoti satelīti - mobilajiem telefoniem, internetam, visām komunikācijām, GPS, finanšu darījumiem, laika apstākļu monitoringam, Zemes novērojumiem, dabas katastrofu novērojumiem,» uzskaita Foršovs. «Mūsdienās gandrīz visam, ko varam iedomāties, kādā veidā tiek izmantoti satelīti. Šie pakalpojumi nākotnē būs apdraudēti, ja neuztversim kosmosa ilgtspējas problēmu nopietni.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu