Pētījums: Kas netīrāks? Viedtālrunis vai tualetes pods? (1)

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielākā daļa cilvēku savu viedtālruni lieto visur – gultā, tramvajā, pie pusdienu galda un pat sēžot uz tualetes poda, tāpēc zinātnieki izpētījuši, ka personīgie viedtālruņi ir krietni vien netīrāki par tualetes podu sēdekļiem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «NCBI», pierādīts, ka uz vidējā lietotāja viedtālruņa atrodami vairāk nekā 17 tūkstoši dažādu baktēriju gēnu, kas ir desmit reizes vairāk nekā uz tualetes podu sēdekļiem.

«Tas ir tāpēc, ka cilvēki savus telefonus vienmēr nēsā līdzi un lieto pat situācijās, kad būtu ieteicams nomazgāt rokas,» komentēja Mičiganas universitātes profesore Emīlija Martina.

Zināms, ka cilvēka āda dabiski ir noklāta ar dažādiem mikroorganismiem, kas cilvēka veselībai nekaitē. Lietojot viedtālruni, šie mikroorganismi kopā ar tauku daļiņām nokļūst uz viedtālruņa, kas nav nekas īpašs, tomēr pastāv zināms risks, ka starp šiem mikroorganismiem var būt arī stafilokoks.

«Skaidrs, ka mēs nedzīvojam sterilā vidē, un, pieskaroties dažādām virsmām, vienmēr pastāv iespēja kaut ko «saķert»,» skaidroja mikrobioloģe Sūzana Vitjēra.

Pētījums atklāja, ka uz viedtālruņiem var atrasties nopietni patogēni, un, lai arī tas vēl jūs nepadarīs slimus, tomēr neviens nevēlas tos ielaist savā organismā. Arī vīrusi var izplatīties ar viedtālruņu starpniecību.

Par laimi pastāv iespēja, kā nepieļaut dažu baktēriju nokļūšanu uz viedtālruņa. Sliktākā vieta, kur lietot viedtālruni, ir tualete, jo, nolaižot tualetes podā ūdeni, baktērijas ar sīkām fekāliju daļiņām izplatās pa visu tualetes telpu, tāpēc prātīgāk ir telefonu no kabatas ārā nemaz nevilkt.

Telefonam nekaitēs arī, ja notīrīsiet to ar parastu lupatiņu, bet pamatīgāku triecienu baktērijām sagādās spirtā samērcēta lupatiņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu