Atsevišķi zinātnieki cukuru salīdzina ar kokaīnu

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV pilsētas Sentluisas institūta pētnieki kopā ar nekomerciālo organizāciju «Lahey Health» paziņojuši, ka cukurs izraisa atkarību un uz cilvēku iedarbojas līdzīgi kā kokaīns.

Pētījumā rakstīts, ka saharozes ogļhidrātam ir līdzīgs iespaids uz cilvēka organismu, kā kokaīnam, kas izmaina cilvēka noskaņojumu, stimulē baudas receptorus un rosina kāri pēc kaut kā salda. Šāda secinājuma pamatā ir iepriekš veiktie eksperimenti ar laboratorijas pelēm, kuras, ja tām tiek piedāvāts gan kokaīns, gan cukurs, biežāk izvēlas cukuru.

Tomēr, pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «British Journal of Sports Medicine», piesaistījis arī kritiķu uzmanību, kas uzskata, ka cukura pielīdzināšana narkotikai, ir pārspīlēta.

Savukārt citi pētnieki apgalvo, ka, lai arī cukurs var slikti ietekmēt cilvēka veselības stāvokli, tomēr tas neizraisa atkarību.

Kembridžas universitātes psihiatrs Hišams Zjaudēns (Hisham Ziauddeen) stāsta, ka šī pētījuma autori ir nepareizi interpretējuši minēto eksperimenta rezultātus. Pats Zjaudēns jau pagājušajā gadā veica pētījumu, kas noliedz viedokli, ka cukurs varētu tikt pielīdzināts narkotikām.

Zjaudēns piebilst, ka pelēm atkarība veidojas tikai tādā gadījumā, ja cukurs tām tiek dots tikai konkrētā dienas laikā, savukārt, ja cukurs tām ir brīvi pieejams visu dienu, atkarība no tā neveidojas.

Tomēr Kalifornijas universitātes pētnieks Roberts Lustigs piekrīt viedoklim, ka cukurs līdzīgi narkotikām izraisa atkarību, tomēr tā iedarbība nav pielīdzināma kokaīna, bet drīzāk nikotīna iedarbībai.

British Journal of Sports Medicine

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu