1. septembrī Zemes tuvumā viesojas asteroīds Florence

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.eso.org

Lai atzīmētu Zinību dienu, 2017.gada 1.septembrī Zemes tuvumā viesosies Florence, aptuveni 4,4 kilometrus liels asteroīds, kas atklāts 1981.gada martā. Pamata satraukumam, ka Florence varētu ietriekties Zemē, nav nekāda. Asteroīds palidos garām mūsu planētai aptuveni 7 miljonu kilometru attālumā, kas ir aptuveni 18 reizes tālāk nekā no Zemes atrodas Mēness.

Lai arī līdz 1. septembrim Zemei tuvāk nekā Florence ir palidojuši daudzi asteroīdi, šis ir lielākais, kāds ir lidojis garām mūsu planētai kopš ir uzsākta NASA Zemei tuvo asteroīdu novērošanas programma.

Asteroīds, kas nodēvēts par godu medicīnas māsu profesijas pamatlicējai Florencei Naitingeilai (1820-1910), tika atklāts 1981.gada martā, Saidingspringsas observatorijā Austrālijā. Iepriekšējo reizi Florence tik tuvu Zemei atradās 1890.gadā, bet nākamā reize, kad asteroīds pielidos Zemei aptuveni tikpat tuvu, būs pēc 2500.gada.

www.starspace.lv

Līdz ar to astronomi steidzas izmantot šo izdevību un pētīt milzu asteroīdu ar dažādiem instrumentiem uz Zemes. Radara novērojumus veiks gan Aresībo observatorija, gan NASA Goldstounas Saules sistēmas izpētes radars. Iegūto attēlu izšķirtspēja būs 10 metri uz pikseli.

Tā kā asteroīds sasniegs aptuveni 9 zvaigžņlielumu, to būs iespējams vērot arī amatieru teleskopos. Protams, jāatceras, ka tajos neredzēsiet neregulāras formas bluķi, bet gan niecīgu zvaigznīti. Visizdevīgāk objektu ir fotografēt. Tā būs vieglāk pamanīt asteroīda kustību attiecībā pret apkārtējām zvaigznēm. Florence lidos cauri Dienvidu Zivs, Mežāža, Ūdensvīra un Delfīna zvaigznājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu