Ar mobilās aplikācijas palīdzību varēšot atklāt aizkuņģa dziedzera vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Jauna un daudzsološa mobilā lietotne mediķiem palīdzēs ātri konstatēt norādes uz aizkuņģa dziedzera vēzi. Kā vēsta Huffingtonpost, tās efektivitātes rādītājs ir 89,7%.

Tehnoloģija, kas nodēvēta par BiliScreen, izmanto viedtālruņa kameru un mašīnmācīšanās tehnoloģiju, lai spētu konstatēt izmaiņas cilvēka acs baltumā. Līdzīga tehnoloģija kādu laiku jau tiek izmantota, lai jaundzimušajiem meklētu norādes uz dzelteno kaiti.

Aizkuņģa dziedzera vēzis ir viena no bīstamākajām un grūtāk ārstējamajām onkoloģiskajām slimībām. Piemēram, Lielbritānijā ik gadu šā tipa vēzis tiek konstatēts 9500 cilvēkiem, bet mirušo skaits ir 8800 cilvēki gadā. Pēc vēža konstatēšanas vēl 10 gadus nodzīvo tikai 1% saslimušo.

Doktorantūras students Alekss Mariakakis (Alex Mariakakis) Pola Alena Datorzinātņu un inženierijas skolā (Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering) saka, ka perspektīvā jaunā mobilā lietotne dos iespēju katram pašam reizi mēnesī pārliecināties, ka nav norāžu uz saslimšanu. Pēc viņa teiktā, aizkuņģa dziedzera vēža lielākā problēma ir tāda, ka brīdī, kad sāk parādīties simptomi, bieži vien jau ir par vēlu, lai domātu par veiksmīgu izārstēšanos.

Tā kā nav faktiski nekādu uzskatāmu simptomu un neinvazīvu metožu, lai atklātu audzēju, pirms tas sācis izplatīties, Vašingtonas universitātes zinātnieki iecerējuši vērtēt vienu no agrākajiem simptomiem - ādas dzeltēšanu, ko ar aci grūti pamanīt.

«Acis ir kā ieeja organismā - asaras pasaka, cik tavā organismā ir glikozes, bet acu baltums var pavēstīt, cik bilirubīna ir asinīs,» - tā Vašingtonas universitātes zinātnieks Švetaks Patels (Shwetak Patel). Pie tam vērtēt izmaiņas acu baltumā ir krietni vien vērtīgāk, jo ādas toņi cilvēkiem mēz būt ļoti dažādi, turpretī izmaiņas acu baltumā ir lielā mērā identiskas dažādu rasu pārstāvjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu