Latvijas simtgadei veltītā izmēģinājuma raķete varēs sasniegt virsskaņas ātrumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kosmosa dienā, 9.septembrī, Cēsu lidlaukā tiks palaista Latvijas simtgadei veltītā lieljaudas izmēģinājuma raķete. Šis būs pirmais šāda veida Latvijā radītais lidaparāts, kura jauda ļaus sasniegt virsskaņas ātrumu - vairāk nekā 1235 km/h. Salīdzinājumam – nacionālās aviosabiedrības «AirBaltic» lidmašīnām «Bombardier CS300» maksimālais lidošanas ātrums ir 871 km/h.

Raķetes palaišana notiks projektā «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā». Projekta vadītājs Pauls Irbins uzsver, ka raķetes starts būs sasniegums ne tikai Latvijas, bet pat Skandināvijas līmenī, jo izgatavot un palaist virsskaņas raķeti ir milzīgs tehnisks un organizatorisks izaicinājums.

«Esam patiesi lepni, ka jau šajā nedēļas nogalē varēsim dot startu Latvijā jaudīgākajam un ātrākajam lidaparātam. Esam smagi strādājuši gan pie šīs raķetes izstrādes, gan arī pie tā, lai iegūtu tiesības lidaparātus ar tik lielu jaudu palaist gaisa telpā. To mums izdosies īstenot tikai tādēļ, ka augustā vairāki misijas dalībnieki veiksmīgi nokārtoja praktiskos un teorētiskos eksāmenus, apliecinot savas padziļinātās zināšanas raķešbūvē, un ieguva starptautisku sertifikātu, kas ļauj strādāt ar lieljaudas raķešdzinējiem,» stāstīja Irbins.

Kosmosa dienā tiks dots starts ne tikai Latvijas jaudīgākajam lidaparātam, bet arī norisināsies aktivitātes ģimenēm ar bērniem, ko sarūpējis zinātkāres centrs ZINOO un Rīgas Tehniskā universitāte. Jau no agra pusdienlaika Cēsu lidlaukā apmeklētājiem būs atvērtas radošās darbnīcas, kurās varēs pašu spēkiem izgatavot un palaist gaisa raķetes. Tāpat drosmīgākie un pacietīgākie pieredzējušu raķešmodelistu uzraudzībā varēs izgatavot un palaist īstu raķešmodeli. Savukārt bērni, kas mācās 4.-6. klasē, varēs piedalīties ZINOO un RTU organizētajā tehniskās jaunrades darbnīcā.

Pasākuma tiešraidi varēs vērot arī «LMT Straume».

Projekts «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā» paredz, ka 2018. gadā kosmosā dosies pirmā Latvijā radītā raķete, kurai pa spēkam būs sasniegt 100 kilometru augstumu, tādējādi apliecinot Latvijas potenciālu nākotnē ierindoties starp kosmosa izpētes lielvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu