Alkohols grūtniecības laikā? Skaidro zinātnieki

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzas grūtnieces bieži lauza galvu, vai tiešām dažas vīna glāzes grūtniecības mēnešos ir tik kaitīgas mazulim? Lai arī sabiedrībā valda uzskats, ka alkohols jebkādā daudzumā negatīvi ietekmē augli, tomēr drošu pierādījumu par to joprojām nav.

Neskatoties uz to, ka alkohola lietošana lielā daudzumā grūtniecības laikā pavisam noteikti var negatīvi ietekmēt mazuli, tomēr jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «BMJ», liecina, ka alkohols samērīgās devās var mazināt risku piedzīvot priekšlaicīgas dzemdības un labvēlīgi ietekmēt mazuļa svaru.

Zinātnieki skaidro, ka līdz šim veiktie pētījumi par to, kā alkohols ietekmē sievietes grūtniecību un mazuli, ir nepietiekami rūpīgi un pat vāji.

«Eksistē daži pieņēmumi, ka alkohols pat nelielās devās var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības un mazulim piedzimt ar nepietiekamu ķermeņa svaru, tomēr tie ir ļoti vāji pamatoti,» komentēja britu pētniece Lūbaba Mamluka (Loubaba Mamluk).

Savukārt zinātnieks Pols Džariss uzskata, ka nav prātīgi paļauties uz ideju, ka alkohols varētu nekaitēt vai pat sniegt kādu labumu mazulim.

«Alkoholu nedrīkst lietot, ja esi stāvoklī, domā, ka esi stāvoklī vai centies būt stāvoklī,» skaidroja Džariss.

Oriģinālavots

Pirms veikt pārsteidzīgus secinājumus un doties piepildīt ilgi kāroto glāzi vīna, jānoskaidro, kāpēc alkohols tiek uzskatīts par kaitīgu grūtniecības laikā.

«Kad sieviete grūtniecības laikā lieto alkoholu, tas no viņas asinīm ātri izkļūst caur placentai un nabassaitei, nokļūstot mazuļa organismā. Jebkāds daudzums alkohola var negatīvi iespaidot augļa smadzeņu un citu orgānu attīstību, tomēr katrs grūtniecības process ir savādāks, tāpēc paredzēt, kā alkohols ietekmēs mazuli, nav iespējams,» piebilda Džariss.

Tomēr nopietnu pētījumu, kas pievērstos alkohola ietekmei uz augli grūtniecības laikā joprojām ir ļoti maz. Vienā no jaunākajiem pētījumiem zinātnieki teoretizē, ka grūtniecībai nekaitēs viens vai divi dzērieni nedēļā, tāpēc diskusija par alkohola kaitīgumu joprojām ir atvērta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu