Zinātnieki brīdina, ka tetovējumi var būt bīstami dzīvībai

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Zinātnieki noskaidrojuši, ka tetovēšanas tintē atrodamās ķimikālijas iekļūst asinsritē un negatīvi ietekmē limfmezglus, laupot tiem spēju cīnīties ar dažādām infekcijām.

Jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», vēsta, ka ķīmiskā viela titāna dioksīds, kas tiek pievienots tetovēšanas tintei, lai iegūtu dažādas krāsas, var burtiski nokrāsot limfmezglus un novest cilvēku līdz pat vēzim.

«Kad kāds vēlas iegūt tetovējumu, viņš rūpīgi izvēlas salonu, lai būtu drošs, ka tiek izmantoti sterili instrumenti, tomēr neviens nepievērš uzmanību tetovēšanas krāsas ķīmiskajam sastāvam. Mūsu veiktais pētījums pierāda, ka tam vajadzētu pievērst nopietnu uzmanību, jo tinte var nonākt cilvēka limfmezglos un tos negatīvi ietekmēt,» komentēja pētījuma autors Hirams Kastillo.

Scientific Reports

Pētnieki izmantoja rentgenstarus, lai novērotu titāna dioksīda un smago metālu klātesamību tetovētā ādā, ka arī paņēma limfmezglu audu paraugus. Lai arī lielākā daļa šo vielu ir atrodamas ādā, tomēr mikroskopiskas dioksīda daļiņas var nonākt arī limfmezglos, liekot tiem pietūkt un zaudēt spēju cīnīties pret dažādām infekcijām, kas var novest pat pie vēža.

«Jau iepriekš bija zināms, ka tetovēšanas tinte var nokļūt asinsritē un limfmezglos, tomēr tagad atklājās, ka tur nokļūst arī dažādas nanodaļiņas, kas var ļoti negatīvi ietekmēt cilvēka imūnsistēmu,» piebilda pētījuma līdzautors Bernards Hese.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu