No izlietota tualetes papīra ražos elektrību

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki atklājuši revolucionāru veidu, kā ražot elektrību, izmantojot izlietotu tualetes papīru, kas noskalots tualetes podā.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Energy Technology», zinātnieki skaidro: lai ražotu elektrību ar izlietotu tualetes papīru, tas ir jāpārvērš gāzveida agregātstāvoklī, proti, tualetes papīra atliekas ir jāsavāc no kanalizācijas caurulēm vai ūdens attīrīšanas stacijām, jāizžāvē un īpašā konteinerā, 900 grādos pēc Celsija jākarsē, līdz tas iegūst gāzveida agregātstāvokli. Pēc tam iegūtā gāze jāattīra no liekajiem atkritumiem, līdz ir iegūts metāns, oglekļa dioksīds un monoksīds, ar kuru palīdzību var ražot elektrību.

Energy Technology

Pētnieki skaidro: ja viss izlietotais tualetes papīrs Amsterdamā tiktu regulāri pārvērsts enerģijā, ūdens attīrīšanas stacijas varētu ieekonomēt 40 procentus no savas patērētās enerģijas, kas vajadzīga, lai attīrītu ūdeni no tualetes papīra.

Turklāt iegūtā enerģija varētu nodrošināt ar strāvu aptuveni 6400 mājsaimniecības.

Tomēr sākt krāt izlietoto tualetes papīru vēl būtu pāragri, jo, lai arī ūdens attīrīšanas staciju ieguvums būtu ievērojams, ņemot vērā, ka tualetes papīrs ir atkritumi, nevis resurss, izmaksas, kas rastos tualetes papīra pārvēršanā enerģijā, joprojām ir pārāk augstas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu