Pētnieki noskaidrojuši, ko bezsmadzeņu radījumi dara naktī

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

ASV pētnieki noskaidrojuši, ka tādiem bezsmadzeņu radījumiem kā augi un medūzas, naktī arī nepieciešams spirdzinošs miegs.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», Kalifornijas institūta zinātnieki īpašu uzmanību pievērsa medūzām, kas visu savu dzīvi pavada, sēžot okeāna dibenā un nedarot neko vairāk par krampjainu pulsēšanu. Pētnieki atklāja, ka dienas laikā medūza saraujas aptuveni 58 reizes minūtē, bet nakts laikā tikai 39 reizes. Šis atklājums liecina, ka arī tik primitīvas radības kā medūzas, nakts laikā mēdz gulēt.

Nature

«Nav nemaz tik liels pārsteigums, ka medūzas guļ. To taču dara visi zīdītāji un bezmugurkaulnieki, piemēram, tārpi un augļu mušiņas. Tomēr šis atklājums liek skatīties tālāk un uzdot svarīgu jautājumu – vai naktī pie miera dodas arī augi?» komentēja pētījuma autors Ravī Nats.

Organismam miega stāvoklī ir jāizrāda mazāka aktivitāte un vājāka atbilde uz ārējiem stimuliem, kā arī tiem jājūt vajadzība pēc miega, ja tas tiek aizkavēts.

«Kad cilvēks guļ, viņš ir neaktīvs un bieži var gulēt pat trokšņainos apstākļos, kas liktu tam reaģēt nomoda stāvoklī. Ja cilvēkam naktī nav bijis pietiekami labs miegs, viņš var arī aizmigt pa dienu. Lai arī mēs esam atšķirīgi no medūzām, tomēr mums ir līdzīgs miega režīms un stāvoklis,» piebilda pētniece Klēra Bedbrūka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu