Atklāts lēts medikaments, kas ārstē pilnīgi visu

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Šveiciešu un amerikāņu zinātnieki pierādījuši, ka placebo efekts darbojas pat tad, kad pacienti zina, ka ārsta iedotās zāles ir neīstas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Pain», rakstīts, ka zinātnieki pie šāda secinājuma nonākuši pēc tam, kad tika veikts eksperiments ar 160 brīvprātīgajiem dalībniekiem, kuriem tika uzdots turēt roku uz elektriskās plītiņas virsmas līdz brīdim, kad temperatūra vairs nebija fiziski izturama.

Pain

Pirms eksperimenta veikšanas tā dalībnieki tika sadalīti četrās grupās, kuru dalībniekiem tika piedāvāta vietējā anestēzija, kas patiesībā bija placebo. Pirmās grupas dalībniekiem tas netika atklāts, otrās grupas dalībniekiem tas tika paziņots, kā arī viņi tika izglītoti par to, kas ir placebo efekts, trešās grupas dalībniekiem paziņoja tikai to, ka tas ir fiktīvs medikaments, neko vairāk nepaskaidrojot, bet ceturtās grupas dalībniekiem nekāda anestēzija vispār netika piedāvāta.

Pēc eksperimenta pētnieki secināja, ka visspilgtāk placebo efekts parādījās starp pirmās un otrās grupas dalībniekiem, jo viņu izturība pret karstumu bija vislielākā.

Līdz šim brīdim, pētnieki bija pārliecināti, ka placebo efekts ir iespējams tikai tad, ja pacientam tas netiek atklāts.

Alternatīvās medicīnas tirgū pastāv neskaitāmi preparāti, kas darbojas ar placebo efekta palīdzību. Īpaši plaši šādi preparāti ir izplatīti homeopātiskajā medicīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu