Lūk, kādēļ nepieciešams brokastot

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/avidfills

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka cilvēkiem, kuri no rītiem nemēdz ieturēt brokastis, ir lielāks risks piedzīvot artēriju apkaļķošanos un ciest no sirds un asinsvadu kaitēm.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of the American College of Cardiology», vēstīts, ka brokastu izlaišana ir saistīta ar agrīnajām aterosklerozes stadijām, kā arī ar artēriju apkaļķošanos.

Journal of the American College of Cardiology

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki izanalizēja vairāk nekā 4000 Spānijas vīriešu un sieviešu, vecuma grupā no 40 līdz 54 gadiem, ēšanas paradumus. Visi pētījuma dalībnieki tika sadalīti trīs grupās, balstoties uz to, cik kalorijas viņi uzņem brokastu laikā, t.i., mazāk kā 5 procentus, starp 5 un 20 procentiem, un vairāk kā 20 procentus.

Aptuveni 3 procenti no pētījuma dalībniekiem iekļāvās pirmajā grupā, kas nozīmēja, ka viņi brokastis neietur, bet iztiek tikai ar rīta kafiju, sulu vai kādu citu dzērienu. Savukārt 69 procenti iekļāvās vidējā grupā, ieturot nelielas brokastis, bet atlikušie 28 procenti no rītiem mēdza ieturēt pamatīgu maltīti.

Pētnieki atklāja, ka pirmo divu grupu indivīdi jeb tie, kuri izlaiž brokastis vai ēd maz, ir ievērojami lielāka sirds un asinsvadu kaišu riska priekšā.

Turklāt izrādījās, ka cilvēki, kuri izlaiž brokastis, ir ar lielāku ķermeņa masu un paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī bieži vien tie piekopj neveselīgu dzīvesveidu, pastiprināti lieto alkoholu un smēķē.

Zināms, ka bagātīgas brokastis, bet niecīgākas vakariņas ir viena no svara nomešanas atslēgām.

«Svarīgākais šī pētījuma secinājums ir tāds, ka brokastu izlaišana norāda uz neveselīgu dzīvesveidu, kas rezultātā var vainagoties ar dažādām slimībām,» rakstīts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu