Zinātnieki: Veģetāriešu bērni ir pakļauti lielākam alkoholisma riskam

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Jaunā pētījumā atklāts, ka tām mātēm, kas neēd gaļu, var biežāk piedzimt bērni, kuriem vēlāk dzīvē būs problēmas ar alkoholu un narkotikām.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», minēts, ka, ja grūtniece ir veģetāriete, auglim var pietrūkt B12 vitamīna, kas vēlāk var bērnam radīt noslieci uz atkarību raisošām vielām.

Alcoholism: Clinical and Experimental Research

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki izanalizēja aptuveni 15 tūkstošus cilvēku, kas dzimuši 1991. un 1992. gadā, un kuru vecāki bija veģetārieši. Šie cilvēki tika salīdzināti ar tiem, kuru vecāki grūtniecības laikā gaļu lietoja uzturā.

Rezultātā pētnieki atklāja, ka pastāv nozīmīga saistība starp veģetārismu grūtniecības laikā un bērna vēlāko noslieci uz apreibinošām vielām.

Mūsdienās, kad veģetārisms un vegānisms kļūst arvien populārāks, vecākiem būtu jāapsver, vai ir vērts riskēt ar sava bērna veselību nākotnē.

«Tas nenozīmē, ka grūtniecēm, kuras ir veģetārietes, būtu jāsāk ēst gaļa. Vienkārši, ir rūpīgi jāsabalansē savs uzturs un jālieto gaļai alternatīvi produkti, kuros ir B12 vitamīns,» piebilda pētījuma autors Džozefs Hibelns.

Tomēr eksperti piebilst, ka, vēl jāveic smags pētniecības darbs un tālākas izmeklēšanas, lai šādam secinājumam varētu likt pavisam drošus pamatus.

«Lai arī ir skaidrs, ka B12 vitamīna trūkums grūtniecības laikā var negatīvi ietekmēt augļa attīstību, tomēr tas, vai dēļ tā bērns vēlāk būs ar noslieci uz atkarību raisošām vielām, vēl ir jāapstiprina ar citiem pētījumiem,» komentēja eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu