Pacientam ir lielākas iespējas izdzīvot, ja viņu operē sieviete

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Laikā, kad sievietes joprojām cīnās par savu vietu ķirurģijā, kur pārsvarā dominē vīrieši, atklājies, ka sieviešu dzimuma ķirurģēm patiesībā ir krietni drošāka un prasmīgāka roka.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «British Medical Journal», mirstība to pacientu vidū, kurus ir operējusi sieviete, ir mazāka kā starp tiem, kurus operējis vīrietis.

Kanādiešu pētnieki atklāj, ka joprojām ir pārsteigti, kāpēc pastāv šāda likumsakarība. Iespējams, tas ir tāpēc, ka sievietes spēj daudz labāk komunicēt ar pacientu un operācijās laikā stingrāk ievēro procedūras vadlīnijas.

Toronto universitātes pētnieku komanda izanalizēja gandrīz 105 tūkstošus pacientu, kurus ārstēja 3,5 tūkstoši ķirurgu starp 2007. un 2015. gadu. Visi pacienti tika sagrupēti grupās pēc vecuma, dzimuma, veselības stāvokļa un ienākumu lieluma. Savukārt ķirurgi tika sagrupēti pēc vecuma, pieredzes, operāciju skaita un slimnīcas.

Rezultātā izrādījās, ka iespēja nomirt mēneša laikā pēc operācijas ir par 12% mazāka, ja ķirurgs ir sieviete.

«Sieviešu un vīriešu dzimuma ķirurgi savu darbu veic ar atšķirīgām metodēm, tomēr pastāv ļoti maz pētījumu, ka dzimums kaut kādā veidā varētu ietekmēt prasmes. Nav īsti skaidrs, kāpēc sieviešu gadījumā pacientu mirstība ir mazāka, iespējams, ka sievietes ir uzmanīgākas pret pacientu, rūpīgākas un komunikablākas,» komentēja ārsts Rajs Satkunasivams.

Zināms, ka Lielbritānijā šobrīd 58% no medicīnas studentiem ir sievietes, tomēr tikai 11% no tām vēlāk nodarbojas ar ķirurģiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu