Pētījums: Alkohols pozitīvi ietekmē svešvalodu prasmes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā pierādīts, ka bilingvāli cilvēki svešvalodās runā tekošāk, ja tie ir iedzēruši dažas glāzes alkohola.

Pētījuma, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Psychopharmacology», praktiskajā daļā Liverpūles universitātes zinātnieki izanalizēja 50 vācu valodā runājošus studentus, kuri mācās Nīderlandes universitātē un ir nesen iemācījušies lasīt, rakstīt un runāt nīderlandiešu valodā.

Pētījums

Zinātnieki eksperimenta dalībniekiem lika iedzert vai nu alkoholisku vai nealkoholisku dzērienu, pēc kura viņiem bija dažas minūtes jāsarunājas nīderlandiešu valodā. Alkohola daudzums, kas viņiem tika piedāvāts, bija atkarīgs no indivīda ķermeņa masas – aptuveni puslitrs 5% stipra alus.

Visas sarunas tika ierakstītas un novērtētas no vietējo nīderlandiešu puses, kuriem netika atklāts, vai runātājs ir vai nav lietojis alkoholu.

Rezultātā atklājās, ka tiem, kuri bija nelielā reibumā, nīderlandiešu valodas izruna bija labāka, nekā tiem, kuri bija skaidrā.

«Mūsu veiktais pētījums pierādīja, ka neliels alkohola daudzums var pozitīvi ietekmēt indivīda svešvalodu prasmes, ja attiecīgā valoda ir apgūta nesen. Tas pierāda sabiedrībā plaši izplatīto mītu, ka alkohols «atraisa» mēles» tiem, kuri cenšas runāt kādā svešvalodā, komentēja pētniece Inge Kersbergena (Inge Kersbergen).

«Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka pētījuma dalībniekiem tika piedāvāts tiešām neliels alkohola daudzums un, ja tas būtu lielāks, visticamāk, rezultāti varētu būt pilnīgi pretēji,» piebilda pētnieks Fricis Renners (Fritz Renner).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu