Zinātnieki: dzīvot meža tuvumā ir labi, bet pilsētā draud - šizofrēnija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vācu zinātnieki jaunā pētījumā atklājuši pirmo fizisko pierādījumu tam, ka dzīvošana meža ielokā vai blakus tam var labvēlīgi ietekmēt cilvēka smadzeņu darbību.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», minēts, ka, meža klātbūtne cilvēkam palīdz vieglāk tikt galā ar stresu, spēcinot to smadzeņu daļu, kas kontrolē emociju apstrādi, proti, smadzeņu mandeļveida kodolu jeb amigdalu, kas ir vitāli svarīga tieši negatīvo emociju apstrādē un neitralizēšanā. Cilvēkiem, kas dzīvo mežu tuvumā, amigdala izrādījās ievērojami veselīgāka un spēcīgāka, nekā tiem, kuri dzīvo pilsētās.

Pētījums

Jau iepriekš zinātnieki ieteica cilvēkiem savu mājvietu izvēlēties mežu tuvumā, jo tas ir labi veselībai, tomēr jaunajā pētījumā šo teoriju beidzot apstiprina fiziski pierādījumi.

Pilsētu iedzīvotāji pakļauj sevi lielākam riskam sasirgt ar tādām psihiskām kaitēm kā depresija un šizofrēnija, kā arī gaisa piesārņojums un nemitīgie cilvēku pūļi var novest cilvēku līdz hroniskam stresam.

Pētnieki lēš, ka līdz 2050. gadam pilsētās dzīvos aptuveni 70% no pasaules populācijas, tomēr viņi cer, ka šis pētījums liks cilvēkiem aizdomāties par sava dzīvesveida un dzīvesvietas ietekmi uz veselību.

«Izpētot cilvēka smadzenes un tās nosacīto elastību, tagad ir skaidrs, ka apkārtējā vide var krasi ietekmēt tās struktūru un funkcionalitāti,» komentēja pētījuma autors Simons Kūns (Simone Kuhn).

«Pirmo reizi mēs esam uzskatāmi pierādījuši to, ka pastāv saistība starp cilvēka dzīvesvietu un smadzeņu veselību,» piebilda pētījuma līdzautors Ulmans Lindenbergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu