Tiks izsolītas Einšteina zīmītes, kurās viņš skaidro, kā būt laimīgam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Tiks izsolītas divas zīmītes, kuras Alberts Einšteins pirms 95 gadiem Tokijā iedeva kurjeram dzeramnaudas vietā. Zīmītēs slavenais fiziķis dažos vārdos atklāj, kas vajadzīgs laimīgai dzīvei.

Īsās zīmītes Einšteins nodeva kurjeram 1922. gadā, laikā, kad ar savu lekciju kursu apceļoja Japānu. Einšteins nesen bija saņēmis Nobela prēmiju fizikā, un viņa slava strauji turpināja augt.

Japāņu kurjers Einšteina viesnīcas numurā paviesojās, lai nodotu viņam kādu vēstuli un, vai nu atteicās pieņemt dzeramnaudu no slavenā fiziķa vai arī Einšteinam nebija sīknaudas, tāpēc kurjers naudas vietā saņēma divas zīmītes. Einšteins kurjeram esot teicis, ka, iespējams, šīs zīmītes kādreiz būs daudz vērtīgākas par jebkuru dzeramnaudu.

Vienā no zīmītēm rakstīts: «Klusa un pieticīga dzīve sniedz vairāk prieka, nekā dzīšanās pēc panākumiem, kas piesātināti ar nemitīgu nemieru.» Savukārt otrā zīmītē: «Tur kur ir vēlēšanās, tur ir ceļš.»

«Nav zināms, vai šīs prātulas ir radušās Einšteinam pašam, reflektējot par saviem panākumiem un slavu,» teica Jeruzalemes ebreju universitātes arhivārs Ronī Gross (Roni Grosz).

Lai arī šīm, iepriekš nezināmajām zīmītēm, nav zinātniskas vērtības, tomēr, iespējams, ka tās atklāj nelielu ieskatu Einšteina personiskajā dzīvē un uzskatos.

Abas zīmītes tiks izsolītas otrdien, 24. oktobrī, kādā Jeruzalemes izsoļu namā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu