Kas ir sapņi? Vai visi cilvēki miegā tos redz?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Ja esi kādreiz aizdomājies par to, vai visi cilvēki miegā sapņo, tad zini – atbilde beidzot ir atrasta. Zinātnieki apgalvo, ka sapņus redz pilnīgi visi cilvēki. Pat tie, kuri apgalvo, ka nekad nesapņo. To pierāda zinātniskajā žurnālā «Journal of Sleep Research» publicētais pētījums.

Vairāku aptauju sērijā atklājās, ka 6,5 procenti cilvēku apgalvo, ka miegā nekad neredz sapņus. Lai arī lielākā daļa no šiem cilvēkiem stāsta, ka kādreiz sapņus ir redzējuši, bet kādā dzīves posmā tie pazuduši, tomēr viens no katriem 250 cilvēkiem apgalvo, ka nekad savā mūžā nav sapņojis.

Pētījums

Vai ir iespējams, ka šie cilvēki patiesībā redz sapņus, tikai nespēj tos atcerēties?

Lai noskaidrotu atbildi uz šo jautājumu, pētījuma autori novēroja cilvēkus, kuri sirga ar traucējumiem REM (Miegs ar ātrajām acu kustībām) laikā. Šajā miega ciklā cilvēki izdarīja dažādas, dažreiz agresīvas kustības, kas bieži bija papildinātas ar runāšana. Darbības, ko šie cilvēki izdarīja REM miega laikā, liecina, ka pacienti redz sapņus, bet fiziskās aktivitātes miega laikā ir reakcija uz attiecīgajā sapnī notiekošo.

Pētījumā arī aprakstīts kāds piemērs:

«Pacients 1 bija kāds 73 gadus vecs vīrietis, kurš sapņot pārstāja aptuveni 20 gadu vecumā. Savukārt 53 gadu vecumā, viņš miegā sāka runāt, kliegt, spārdīties ar kājām un vicināties ar rokām. Videomateriāls parādīja, kā pacients miegā strīdas, lamājas, spārdās, vicinās ar dūrēm, kā arī svaida priekšmetus, kas viņam ir apkārt. Savukārt kādā citā epizodē, pacients REM miega laikā uzsāka sīvu cīņu ar kādu neesošu pretinieku.

Pacients miegā teica kaut ko šādu: «Ko gan lai pagatavo ēst? Es redzēju... Tu klausies...» Virkne ar nesaprotamiem vārdiem, bet pēc tam spalgā balsī: «Paliec šeit pirms dari kaut ko tādu tu, kuce!»»

Šis un pārējie piemēri lika zinātniekiem secināt, ka sapņo visi, bet daži savus sapņus vienkārši nespēj atcerēties.

Šis uzstādījums rosina spriest par filosofisku jautājumu:

kas tad īsti ir sapnis? Vai tā ir tikai subjektīva pieredze miega laikā? Ja tā, kā lai mēs zinām, vai šie pacienti tiešām sapņo. Varbūt viņi vienkārši uzvedas tā, it kā sapņotu? Varbūt cilvēki, kuri neredz sapņus, ir filosofiskie zombiji – hipotētiski radījumi bez apziņas, bet kuri uzvedas kā normāli cilvēki.

No otras puses, varbūt visi cilvēki sapņo, bet daži savus sapņus vienkārši nespēj atcerēties? Varbūt mēs visi nespējam atcerēties lielāko daļu savu sapņu? Varbūt mēs vienā naktī redzam tūkstošiem epizodes, bet atceramies tikai dažas? Vai tad, ja es savus sapņus neatceros, tos var saukt par eksistējošiem?

Lai nu kā būtu ar šī jautājuma filosofisko pusi, zinātniekiem ir skaidrs: cilvēki, kuri nesapņo, nevarētu miegā veikt tik kompleksas kustības un runas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu