Cik droši ir lietot veikalos pieejamos kosmētikas testerus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāda sieviete ASV iesūdzējusi tiesā kosmētikas preču veikalu, apgalvojot, ka no veikalā pieejamajiem lūpu krāsu testeriem viņa saķērusi herpes. Kamēr tu šaubies, vai tas vispār ir iespējams, kāds mikrobiologs atbild: jā, visticamāk, tas ir iespējams, turklāt herpes nav vienīgā slimība, ko tādā veidā var saķert.

Herpes ir visā pasaulē ārkārtīgi izplatīts vīruss, ko cilvēks visbiežāk var saķert, skūpstoties vai nodarbojoties ar seksu, tomēr vīruss var izplatīties arī ar dvieļu, krūzīšu, galda piederumu un, jā, arī ar lūpu krāsu starpniecību, ko lietojis inficēts cilvēks, vēsta izdevums «The Conversation».

Statistikas dati liecina, ka aptuveni 67% cilvēku visā pasaulē ir inficēti ar šo vīrusu. Turklāt cilvēks var arī būt tikai šā vīrusa nēsātājs, kuram simptomi nemaz neparādās.

Herpes parasti parādās cilvēka mutes rajonā un var saglabāties tur līdz pat desmit dienām. Lūpu krāsām vai kosmētikas otiņām, aizskarot šos izsitumus, slimība var tikt pārnesta tālāk citiem cilvēkiem, kuri vēlāk lieto inficētos priekšmetus.

Par laimi, herpes ir ļoti trausls vīruss un ārpus cilvēka organisma spēj izdzīvot vien desmit sekundes, tomēr mitrā un siltā vidē, piemēram, sviedros, vīruss var izdzīvot krietni ilgāk. Savukārt uz plastmasas vai hroma priekšmetiem, kā arī ūdenī vīruss var izdzīvot līdz pat divām stundām.

Lai arī nav medikamentu, kas ļautu izvairīties no herpēm, tomēr pastāv līdzekļi, kas slimības laiku var saīsināt.

Mikrobiologi saistību starp herpēm un kosmētikas produktiem ir apzinājuši jau sen. Piemēram, 20. gadsimta 40. gadu vidū talka pūderis, kas bija inficēts ar baktēriju clostridium tetani, izraisīja zīdaiņa nāvi, bet kopš 20. gadsimta 60. gadiem ir fiksētas vairākas citas infekcijas, ko pārnēsājuši kosmētikas produkti.

Labvēlīga vide baktērijām un vīrusiem ir arī kosmētikas otiņas un acu zīmuļi, kas sliktākajā gadījumā var pat cilvēku novest līdz pilnīgam aklumam.

Tieši tāpēc pētnieki iesaka cilvēkiem savus kosmētikas produktus vienmēr glabāt tīrus un nekad nelietot svešus. Mēs taču nemēdzam lietot svešas zobu birstes, tad kāpēc lai kosmētikas produkti būtu izņēmums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu