Fiziķis: Ceļošanai laikā teorētiski nav nekādu šķēršļu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Laikā, kad arvien biežāk piepildās agrāk vien zinātniskās fantastikas literatūrā eksistējošas lietas - no mākslīgā intelekta līdz pašbraucošām automašīnām, ir viena lieta, kas šķiet pilnīgi aizmirsta vai neiespējama – ceļošana laikā. Tomēr kāds astrofiziķis apgalvo, ka ceļot laikā pavisam noteikti ir iespējams.

Kā izdevumā «Forbes» atklāja astrofiziķis Ītans Sīgels (Ethan Siegel), pamatojoties uz fizikas teoriju, pastāv noteikti apstākļi, kas ļautu izveidot tārpejas, caur kurām būtu iespējams transportēt cilvēku uz dažādām pagātnes ērām.

Tomēr, lai to paveiktu, zinātniekiem būtu jāsaprot, kādi šie vajadzīgie apstākļi ir, kā arī jāuzkonstruē pietiekami liela ierīce, lai tajā varētu ievietoties cilvēks, kas nemaz nebūtu viegli. Tomēr astrofiziķis ir pārliecināts, ka tas viss ir iespējams.

«Ja runājam par fiziku, tad pilnīgi nekas nestāv ceļā, lai cilvēks varētu ceļot laikā,» rakstīja Sīgels.

Ceļošana atpakaļ laikā balstītos uz matērijas un antimatērijas savstarpēju sadarbību, tomēr problēma ir tāda, ka antimatērijas jeb antivielas izplatījumā praktiski nav.

«Ja šī antiviela eksistē, tad būtu iespējams izveidot divus milzīgus melnos caurumus, kurus savienojot, izveidotos tārpeja, caur kuru varētu ceļot atpakaļ laikā,» Piebilda Sīgels.

Tārpejas vienam galam būtu jāstāv gandrīz pilnīgi nekustīgi, bet otram jākustas gaismas ātrumā. Iekļūstot šādā tunelī, cilvēks varētu «aizlēkt» atpakaļ laikā. Sīgels min piemēru, kā šādā veidā varētu aizceļot 40 gadus senā pagātnē.

«Pēc viena gada kustīgais tārpejas gals būs «novecojis» 40 gadus, kamēr nekustīgajā galā būs pagājis tikai viens gads. Lūk, ja pirms 40 gadiem kāds būtu izveidojis šādu tārpeju, būtu iespējams tajā ieiet iekšā 2017. gadā, bet iznākt ārā 1978. gadā,» rakstīja Sīgels.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu