Google neirotīkls palīdz NASA atklāt jaunas eksoplanētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/Wendy Stenzel

Nacionālā Aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) pavēstījusi, ka Google mākslīgais intelekts tai palīdzējis atklāt jaunas eksoplanētas zvaigžņu sistēmās Kepler-80 un Kepler-90.

Neirotīkls, kas veica Keplera teleskopa iegūto datu apstrādi, iemācījās atklāt tālas planētas, par indikatoru ņemot zvaigžņu spožuma izmaiņas. Tās notiek, kad zvaigznes disku šķērso ap to riņķojošā planēta vai planētas, ziņo Meduza.

Sistēmā Kepler-90 NASA zinātnieki līdz šim bija atklājuši septiņas planētas. Google mākslīgais intelekts savukārt palīdzēja noskaidrot, ka sistēmā ir arī astotā planēta - klinšainā un karstā Kepler-90i. Tā ir trešā planēta no zvaigznes un pilnu orbītu ap spīdekli veic 14,4 dienās.

Tādējādi Kepler-90 ir tikai otrā mums zināmā sistēma, kurā ir astoņas planētas. Līdz šim astoņas planētas «bija» tikai Saules sistēmā.

Sistēmā Kepler-80 Google neirotīkls savukārt atklājis sesto planētu. Tas ir Zemes izmēra objekts, kam ir ļoti ciešas gravitācijas saiknes ar tuvākajām četrām planētām.

Zinātnieki piebilst, ka neirotīkls, analizējot Keplera teleskopa iegūtos datus, nereti pieļauj kļūdas. «Tas ir kā sijāt akmeņus, lai starp tiem atrastu dārgakmeņus. Jo smalkāks siets, jo vairāk tajā aizķersies akmeņu. Taču tai pašā laikā lielāka ir varbūtība, ka sietā būs arī vairāk dārgakmeņu,» sacījis NASA zinātnieks un astronoms Teksasas universitātē Hjūstonā, Endrjū Vanderburgs (Andrew Vanderburg).

Kepler-90

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu