Foto: Stūra māja – šaušalīgā padomju laika liecība

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto / Apollo

Par Stūra māju sauc ēku Brīvības un Stabu ielas krustojumā. Tas ir valsts nozīmes vēstures piemineklis, kurā atradušās dažādas institūcijas, taču vairumam saistās ap padomju laiku, kad Stūra mājā bija iekārtojusies Valsts drošības komiteja jeb «čeka».

Šī ēka ir 1911. gadā celts īres nams (Tetera nams) ar veikalu galeriju rindu pirmajā stāvā, kas veidots pēc arhitekta Aleksandra Vanaga projekta. Tas ir nacionālā romantisma un jūgendstila apvienojuma paraugs.

Tā sauktais Tetera nams 20. gadsimta 20. gados kļuva par Latvijas Finanšu ministrijas īpašumu, vēlāk — Latvijas Iekšlietu ministrijas īpašumu.

Pirms Pirmā pasaules kara te bija Ķeizariskās krievu Mūzikas sabiedrības mūzikas skolas nodaļa, 1919. gadā — Latvijas Revolucionārā kara komiteja.

PSRS okupācijas laikā no 1940. līdz 1941. gadam un no 1946. gada 28. janvāra — Iekšlietu Tautas komisariāts un Valsts drošības komiteja jeb «čeka».

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas šeit līdz 2008. gadam darbojās Valsts policija, savukārt 2014. gadā projekta «Rīga 2014» ietvaros šajā ēkā iekārtoja ekspozīciju «Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu