Toreiz un tagad: Bohēma VDK aģentu uzraudzītajā «Skapī»

Rolands Virks
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Olga Tuča

Viesnīcas «Rīga» bāriņš «Skapis» atradās viesnīcas pirmajā stāvā un bija viens no 20. gadsimta 60. un 70. gadu populārākajām gan radošās inteliģences, gan vienkārši atpūsties, satikties un iedzert kārotāju pulcēšanās vietām. «Skapis» līdz ar «Kazu» un «Putnu dārzu» esot bijusi tāda kā bohēmas trīsvienība, kas Vaļņu ielas rajonā piedāvāja atpūtu ar lielāku vai mazāku brīvdomības piešprici.

«Skapī» bieži viesojušies tādi ievērojami cilvēki kā dizainers Homo Lapsa, kurš, kā vēsta leģenda, šo bāru pirmais nosaucis par «Skapi», jo tas esot bijis šaurs, nu taisni kā skapis. Vēl bieži iegriezies dzejnieks un brīvdomātājs Andris Bergmanis, dziedātāji Nora Bumbiere, Viktors Lapčenoks, Raimonds Pauls, kā arī visa «Kazas» un «Putnu dārza» pastāvīgā publika.

Foto: Olga Tuča

Nav nekāds brīnums, ka «Skapis» bija pamatīgi apmeklēts - tas bija slavens visā Padomju Savienībā. Turklāt tas atradās pašā Rīgas centrā un bija dažādu kultūras iestāžu ieskauts. Bārā, protams, bieži iegriezās arī ārzemju tūristi, tāpēc jau tajā laikā klīda baumas, ka tur ir uzstādītas noklausīšanās ierīces. Vēlāk izrādījās, ka bārā bijusi pat slepena noklausīšanās istaba, kā arī tas allaž bijis pārpildīts ar VDK aģentiem un noklausīšanās mikrofoni esot slēpti pat maizes šķīvjos.

Viesnīca «Rīga» nupat atvērusies pēc apjomīgas rekonstrukcijas, pārdēvēta par «Grand Hotel Kempinski Riga» un ieguvusi piecas zvaigznes, tāpēc vēl jo grūtāk iedomāties, ka reiz tur bariem vien grozījās apreibināties un ālēties kāri mākslinieki, prostitūtas, jūrnieki vai vienkārši garāmgājēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu