Arhīva foto: Ķīnas ainavas un cilvēki īsi pirms komunisma

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain/Powerhouse Museum

Ar roku izkrāsotajās fotogrāfijās redzama 20. gadsimta sākuma Ķīna brīdī, kad brieda Ķīnas vēsturē vienas no nozīmīgākajām un postošākajām pārmaiņām – komunista Mao Dzeduna nākšana pie varas.

20. gadsimta pirmā puse bija pārmaiņām ārkārtīgi bagāts laiks Ķīnā. Pēc tam, kad 1911. gadā siņhai revolūcijas ietvaros tika gāzta Cjinu dinastija, Ķīna kļuva par republiku, kas gan nepastāvēja ilgi, jo jau 1927. gadā par dominējošo personu Ķīnā kļuva Čans Kaiši, uzsākot cīņu ar Mao Dzeduna komunistu dumpiniekiem. 1937. gadā sākās Otrais Ķīnas-Japānas karš, bet pēc Otrā pasaules kara beigām, ar jaunu spēku uzliesmoja Ķīnas pilsoņu karš, kurā uzvaru guva komunisti. Rezultātā Ķīna tika pasludināta par Ķīnas Tautas Republiku un valsts vadītāja vara uz 30 gadiem nonāca Mao Dzeduna rokās.

Kā raksta izdevums «History Answers», Krievijā dzimušais fotogrāfs Sergejs Vargasovs (Serge Vargassoff) bija Ķīnas pilsonis, kurš Honkongā vadīja fotostudiju. Apdāvinātajam fotogrāfam izdevās ar roku izkrāsotās fotogrāfijās iemūžināt pārmaiņām bagāto laiku Ķīnā.

Attēli uzņemti laika posmā no 1910. līdz 1920. gadam, dzīvīgi atainojot robežu starp brūkošo Cjinu dinastijas majestātiskumu un briestošajām pārmaiņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu