Ūdenslīdēji nogrimuša kuģa vrakā atrod 2000 gadus senu roku

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ūdenslīdēji antīkā kuģa vrakā pie Antikitēras salas Grieķijā krastiem uzgājuši bronzas roku un pieļauj, ka vrakā atrodas vēl vismaz septiņas nenovērtējamas 2000 gadus senas statujas un citi dārgumi.

Kā vēsta izdevums «The Guardian», bronzas roka, kas laika gaitā kļuvusi zaļa, atrasta aptuveni pusmetru zem gultnes virsmas, vietā, kur atrodas senais kuģa vraks. Aptuvenu 50 metrus garais tirdzniecības kuģis Vidusjūrā nogrima aptuveni 1. gadsimtā pirms mūsu ēras, kad bija ceļā no Mazāzijas uz Romu.

Grieķu un zviedru arheologu komanda vērtīgo bronzas roku atrada pateicoties metāla detektoriem, ar kuru palīdzību viņi pārmeklēja nogrimušā kuģa vraku. Detektors liecināja, ka zem jūras gultnes virsmas atrodas vairāki metāla objekti.

«Tur jābūt vismaz septiņām bronzas statujām,» pārliecināts ir grieķu nirējs Aleksandrs Sotiriū.

Bronzas roka visticamāk nolūzusi no kāda vīrieša statujas, tomēr tas nav vienīgais arheologu atradums, proti, atrasta arī sarkanā marmora plāksne apakštasītes lielumā, sudraba trauks, savienotas koka detaļas no kuģa vraka un pat cilvēka kauls.

Antikitēras vraks pirmo reizi tika atklāts 1900. gadā, kad grieķu nirēji, kas nodarbojās ar dabīgo sūkļu ieguvi, nejauši atklāja vraku. Kopš tā laika no vraka un tā apkārtnes ir izceltas vairākas bronzas un marmora statujas, stikls, keramika, dažādas dārglietas, kā arī slavenais Antikitēras mehānisms, kas antīkajā laikā paredzēja Saules un Mēness aptumsumus.

Lai no ūdens izceltu atlikušās statujas būs nepieciešams liels darbs, jo nirējiem vispirms jāatbrīvo gultne no milzīgajiem akmeņiem, kas izkaisīti pa visu teritoriju. Zināms, ka nirēju komanda pie vraka atgriezīsies pavasarī, cerot, ka no vraka izdosies izcelt vēl vairākas vērtīgas statujas un lietas.

«Tās nebūs tikai bronzas skulptūras, es jums saku, drīz katra diena būs kā Tutanhamona kapeņu atvēršana,» komentēja zviedru arheologs Brendans Folijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu