Primitīvais veids, kā pirms simts gadiem testēja ķiveres

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube/Sporting History

Amerikāņu futbola spēlētājiem ķivere bieži vien ir vienīgā lieta, kas pasargā tos no nopietnām smadzeņu traumām, tomēr aizsargķiveres, kādas ražo mūsdienās, nevar salīdzināt ar tām, kas sportistu galvas sargāja pirms simts gadiem. Turklāt to efektivitāti pārbaudīja ar visai primitīviem paņēmieniem – kājas spērienu, vāles belzienu vai triecienu mūra sienā.

Kā rakstīts izdevumā «Rare Historical Photos», nav īsti skaidrs, kurš izgudroja amerikāņu futbola ķiveri. Zināms tikai tas, ka 1896. gadā futbolists Džordžs Bārklejs sāka lietot ar saitēm piestiprināmus ausu aizsargus. Viņa izgudrotais ķiveres priekštecis drīz kļuva zināms kā «galvas saite».

Bārkleja ausu aizsargam bija pierīkotas trīs ādas siksnas, kas īpatnējo galvassegu noturēja stingri savā vietā.

Savukārt citi avoti vēsta, ka ķiveres priekštecis ir kāda kurpnieka radīta galvassega priekš admirāļa Jozefa Meisona Rīvsa, kuram ārsts ieteica sargāt galvu, ja vien viņš nevēlas kļūt vājprātīgs.

Foto: Youtube/Sporting History

Lai nu kā, 1917. gadā tika pilnveidotas ķiveres, kas nosedza visu galvu un bija paredzētas, lai novērstu tieša trieciena sekas. Sākumā ķiveres nosedza arī ausis, tomēr vēlāk ķiveru ražotāji no ausu aizsegiem atteicās, jo sportistiem radās grūtības sadzirdēt tiesnešus un citam citu.

1920. gadā ķiveres pirmo reizi tika izmantotas amerikāņu futbolā. Tās tika izgatavotas no ādas, bet iekšpusē bija polsterētas. Tomēr vēlāk pierādījās, ka polsterējums ļoti slikti aizsargā spēlētāju no traumām, kā arī tās bija ārkārtīgi neērtas un slikti «elpoja».

1950. gadā, kad atklāja polimērus, polsterētajām ādas ķiverēm tika pielikts punkts, bruģējot ceļu revolūcijai ķiveru ražošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu