Arheologi Jeruzalemē atraduši senu romiešu amfiteātri

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Jeruzalemē zem pazemes tuneļiem arheologi nejauši atraduši vismaz 1700 gadus senu romiešu amfiteātri, tomēr vairāki pierādījumi liecina, ka teātris nekad nav bijis izmantots.

Kā vēsta izdevums «Israel Antiquities Authority», amfiteātri arheologi atrada pavisam nejauši, kad veica izrakumus zem Vilsona arkas tuneļiem, cerot atrast artefaktus, kas ļautu datēt slavenās arkas, ko 1864. gadā atklāja pētnieks Čārlzs Viljams Vilsons (Charles William Wilson), celšanas laiku.

«Šis atklājums bija pamatīgs pārsteigums. Mums nebija ne jausmas, ka mēs atklāsim zudušo Jeruzalemes amfiteātri,» komentēja arheologi.

Vilsona arka ir daļa no Jeruzalemes pilsētas Raudu mūra jeb Rietumu sienas, kas kādreiz bija domāta, lai aizsargātu Otro templi.

Eksperti skaidro, ka tas, kurš šo amfiteātri uzbūvēja, ir veicis pamatīgu darbu, jo tam ir 200 akmenī izcirstas un izrotātas sēdvietas.

Antīkie avoti liecina, ka kāds amfiteātris esot atradies netālu no Jeruzalemes tempļa jeb Tempļa kalna, kurā ebreji un citas nācijas varēja doties un pielūgt vienīgo Dievu, tomēr atbildīgās iestādes faktu, ka tas ir tas pats amfiteātris, vēl nav apstiprinājušas.

«Mūsu ēras 70. gadā šis templis tika iznīcināts un pilsēta no ebreju kļuva par romiešu pilsētu. Šo pārmaiņu rezultātā pilsētā parādījās dažādas būves, ko var atrast teju jebkurā romiešu pilsētā,» skaidroja arheologi.

Lai arī šis amfiteātris nav pārāk liels, salīdzinot ar citiem romiešu teātriem, tomēr, iespējams, ka tā funkcija arī bija nedaudz atšķirīga, un to lietoja nelieliem, akustiskiem priekšnesumiem, proti, tajā, iespējams, satikās pilsētas pārvaldes amatpersonas, lai apspriestu dažādas lietas.

Tomēr, vairāki fakti liecina, ka teātris praktiskajā lietošanā nav nonācis, piemēram, teātra kāpnes un akmens grebumi vairākās vietās ir nepabeigti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu