Atšifrēts 3200 gadus sens raksts, kas vēsta par Trojas princi un «jūras ļaudīm»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Arheologi, atšifrējot 3200 gadus senas akmens inskripcijas, ieguvuši nozīmīgu informāciju par Trojas princi un «jūras ļaudīm».

Kā vēsta izdevums «Live Science», ar inskripcijām izraibināto akmens plākšņu kopijas arheologu rokās nonāca jau 1878. gadā, kad pētnieks Džordžess Perrots (Georges Perrot) tās atrada un pārrakstīja netālu no kāda Turcijas ciemata, kura iedzīvotāji akmens plāksni bija izmantojuši mošejas būvniecībā. Tomēr pēc inskripciju pārrakstīšanas uz bronzas plāksnēm, oriģinālās akmens plāksnes nezināmu iemeslu dēļ tika iznīcinātas.

Foto: Public Domain

Inskripcijās, kas iegrebtas antīkajā luviešu valodā, vēstīts par kādu varenu karalisti Miru, kas izveidoja milzīgu militāru kampaņu, lai iznīcinātu Vidējo Austrumu pilsētas un civilizāciju. Karagājienus vadīja Trojas princis Mukss, un tie notika konfederācijas, ko mūsdienās dēvē par «jūras ļaudīm», ietvaros.

Vairāki pētnieki uzskata, ka inskripcijas ir viltojums, ņemot vērā, ka eksistē tikai akmens plāksnes kopijas kopija, tomēr ir skaidrs, ka tajā laikā un apstākļos mākslīgi radīt kaut ko tik specifisku diez vai bija iespējams. Inskripcija ir ļoti gara, turklāt rakstīta luviešu hieroglifu sistēmā, ko pat mūsdienās spēj saprast tikai nedaudzi pētnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu