Pirms 525 gadiem Kristofors Kolumbs atklāj Ameriku

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Tieši pirms 525 gadiem, 1492. gada 12. oktobrī notika viens no nozīmīgākajiem vēstures notikumiem – jūrasbraucējs Kristofors Kolumbs, pēc Atlantija okeāna šķērsošanas, sasniedza Amerikas kontinentu, maldīgi uzskatot, ka nonācis pie Āzijas krastiem.

Lai arī vēsturnieki joprojām nespēj vienoties, visticamāk Kristofors Kolumbs ir dzimis 1451. gadā Dženovā, Itālijā. Par izcilā jūrasbraucēja dzīves sākumu nav daudz ziņu, bet avoti liecina, ka viņš sākumā strādājis par vienkāršu jūrnieku un tirgotāju.

Jau agrā vecumā viņš kļuva apsēsts ar domu, atklāt jaunus jūrasceļus uz Ķīnu, Indiju un zelta, un garšvielu bagātajām Āzijas salām, jo tajā laikā eiropiešiem nebija zināms tiešs jūrasceļš uz Dienvidāziju, bet ceļu, kas veda caur Ēģipti un Sarkano jūru, kā arī daudzus citus sauszemes ceļus, eiropiešiem bija liegusi Osmaņu impērija.

Lai arī sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats, tomēr ir zināms, ka lielākā daļa izglītoto eiropiešu, to skaitā arī pats Kolumbs tajā laikā jau zināja, ka Zeme ir apaļa, tomēr viņiem īsti nebija skaidrs, cik tā ir liela. Rezultātā tika uzskatīts, ka Zeme ir mazāka, nekā patiesībā, un tieši šis fakts, Kolumbam nonākot pie Amerikas krastiem, lika uzskatīt, ka sasniegta Āzijas piekraste.

Kolumbam, tāpat kā citiem eiropiešiem, nebija zināms, ka eksistē Klusais okeāns. Viņi ticēja, ka starp Eiropu un bagātajām Āzijas zemēm atrodas tikai Atlantijas okeāns. Tāpēc Kolumbs devās pie Portugāles karaļa Žuana II, lai pārliecinātu viņu atbalstīt paredzēto braucienu uz Indiju. Tomēr Kolumbs tika atraidīts un bija spiests doties uz Spāniju, lai lūgtu atbalstu Spānijas valdnieku pārim Ferdinandam un Izabellai. Arī tur sākumā neguvis atbalstu, tomēr 1492. gadā Kolumbam beidzot izdevās pārliecināt Spāniju finansēt viņa braucienu.

1492. gada 3. augustā Kolumbs ar trīs nelieliem kuģiem - «Santa Maria», «Pinta» un «Nina» izbrauca no Spānijas ostas pilsētas Palosas. 12. oktobrī, pēc veiksmīga brauciena, Kolumba kuģi sasniedza zemi, ko nosauca par Sansalvadoru (Bahamu arhipelāgā). Tajā pašā mēnesī viņš atklāja arī Kubu, ko maldīgi uzskatīja par Ķīnu, savukārt decembrī Kolumbs piestāja Espanjolas piekrastē, kas viņaprāt bija Japāna.

Kristofors Kolumbs bija pirmais eiropietis, kuram izdevās atklāt Amerikas kontinentu. Zināms, ka to pirms viņa bija izdarījuši jau vikingi.

Kolumbs nomira Spānijā 1506. gadā, joprojām nezinot, ko patiesībā viņš ir atklājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu