Pētnieki atraduši vikingu drēbes, uz kurām izšūts Allāha vārds

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter / @ibinfadlan

Zviedru pētnieki izpētījuši kādā senā vikingu kapavietā atrastās ceremoniālās drānas un atklājuši, ka uz tām izšūtas dažādas arābu valodas rakstu zīmes, to skaitā Allāha vārds.

Kā vēsta izdevums «BBC», ceremoniālās drānas arheologi bija atraduši jau 20. gadsimta sākumā, tomēr pētnieki līdz šim tām nebija pievērsuši rūpīgu uzmanību. Pētnieki skaidro, ka izšūtās rakstu zīmes sniedz jaunu informāciju par saistību starp vikingu un Islāma kultūrām.

Ar zīda diegiem ieaustajā rakstā, kas ir tikai 1,5 centimetrus liels, pieminēts Allāha un Ali vārds. Šie drānas gabali ir unikāls atradums, jo nekas līdzīgs vikingu kultūrās līdz šim nav redzēts.

«Sākumā es nevarēju saprast, kāda ir šo zīmju jēga, bet tad es atcerējos, ka kaut ko līdzīgu esmu jau redzējusi spāņu un mauru audumos,» stāstīja tekstila arheoloģe Annika Lārsone (Annika Larsson).

Foto: Twitter / @ibinfadlan

Tieši tad pētniece saprata, ka viņas priekšā ir nevis vikingu, bet gan arābu rakstu zīmes. Divi no izšūtajiem vārdiem nemitīgi atkārtojās – viens no tiem bija «Ali» (Muhameda brālēns), bet otrs «Allāhs», kas bija uzrakstīts spoguļrakstā.

Pagaidām Lārsone atradusi šos vārdus uz 10 no 100 drānas gabaliem, turklāt tie vienmēr parādās kopā.

«Nevar noliegt iespēju, ka kapā apglabātie bija musulmaņi. Mēs zinām, ka citos vikingu kapos ir manīti cilvēki, kuru izcelsmes vieta ir, piemēram, Persija, tomēr, visticamāk, vikingi apbedīšanas rituālus bija iespaidojusi Islāma ideja par mūžīgo pēcnāves dzīvi,» piebilda Lārsone.

Pētnieki pašlaik nodarbojas ar drānu un citu atlieku analīzi, lai noteiktu ķermeņu ģeogrāfisko izcelsmi.

Savukārt pētniece Lārsone cer, ka šis atklājums kļūs par revolūciju tajā, kā mēs skatāmies uz vikingu kultūru.

«Tagad es uz vikingu rakstiem skatos daudz savādāk un esmu pārliecināta, ka man izdosies atrast arābu rakstu zīmes arī atlikušajos drānu gabalos, kā arī citos apģērbos vai pat lietās,» teica Lārsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu