Foto: Nogrimuša kuģa vrakā atrasta noslēpumaina dārgumu lāde

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

1740. gadā nogrimuša tirdzniecības kuģa vraka iekšienē atrasta noslēpumaina dārgumu lāde un dažādi interesanti priekšmeti.

Kā vēsta izdevums «National Geographic», Nīderlandes un Indijas kompānijas kuģis «Rooswijk» pazuda 1740. gada janvārī, kad bija devies uz Džakartu, lai veiktu tirdzniecības darījumus. Kuģis kopš tā laika vairs netika redzēts, tomēr pirms dažām dienām pie Lielbritānijas grāfistes Kentas krastiem tika izskalotas dažas personiskas mantas, kas liecināja – «Rooswijk» vraks guļ tuvu pie Anglijas krastiem.

Kuģa katastrofā bojā gāja visi 250 apkalpes locekļi, tomēr iemesls, kāpēc kuģis nogrima, joprojām nav skaidrs.

Pēc kuģa vraka atrašanas uz to devās ekspedīcija, kurai izdevās no vraka izcelt vairākus interesantus artefaktus, to skaitā noslēpumainu dārgumu lādi, kas vēl nav atvērta un izpētīta.

Atradumus pētīs angļu pētnieki sadarbībā ar Nīderlandes valdību, kurai pieder tiesības uz kuģi un tajā atrastajām mantām.

Lai noskaidrotu, kas slēpjas lādē, pētnieki izmantos rentgenstarus, jo lādes fiziska atvēršana var bojāt gadsimtiem ilgi okeāna dibenā gulošos dārgumus.

«Lāde ir aptuveni metru plata un tajā visticamāk atrodas zobeni, metāla priekšmeti, jūrnieku personīgās mantas vai sudrabs, tomēr pastāv arī iespēja, ka tā ir tukša,» skaidroja arheoloģe Alisone Džeimsa.

Līdz ar lādi arheologi atrada arī alvas krūzītes, karotes, stikla pudeles, izrotātus nažu spalus un kurpes. Atrastie priekšmeti pētniekiem ir ļoti vērtīgi, jo sniedz jaunu informāciju kā notika tirgošanās 18. gadsimtā un kāda bija jūrnieku praktiskā dzīve.

Tikai 11 no kuģa pasažieru mirstīgajām atliekām ir identificētas, tomēr to vārdi vēl nav publiskoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu