Norvēģijas kalnos atrasts 1200 gadus vecs vikingu zobens

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook / Einar Åmbakk

Ziemeļbriežu mednieki Norvēģijas kalnos atraduši pārsteidzoši labi saglabājušos vikingu zobenu, kas kalts pirms 1200 gadiem.

Norvēģijas ledāju izpētes organizācija «Secrets of The Ice» vēsta, ka vikingu zobenu nejauši atrada mednieks Einārs Ambaks (Einar Åmbakk), kurš kopā ar diviem draugiem bija devies ziemeļbriežu medībās Norvēģijas kalnos. Pēc rūpīgas zobena izpētes, pētnieki lēš, ka zobens radīts laikposmā starp mūsu ēras 850. un 950. gadu.

Mednieki zobenu atrada iesprūdušu starp diviem akmeņiem un, lai arī zobens ir pamatīgi aprūsējis, un tā roktura ādas apdare ir sadalījusies, tas ir pārsteidzoši labi saglabājies, pateicoties lielajam augstumam un retinātajam kalnu gaisam.

Foto: Facebook / Einar Åmbakk

Pēc veiksmīgā atraduma, Ambaks nekavējoties zobenu nofotografēja un publicēja sociālajos tīklos, kas īsā laikā piesaistīja pētnieku uzmanību, kas šobrīd nodarbojas gan ar paša zobena, gan vietas, kur tas tika atrasts, pētīšanu.

Izpētot zobena atrašanās vietu, arheologiem tomēr neizdevās atrast vēl kādus līdzīgus artefaktus, tāpēc tiek uzskatīts, ka zobenu pirms 1200 gadiem vienkārši nozaudējis vai apzināti pametis kāds vikingu ceļotājs.

Tomēr jautājums, kāpēc zobens atradās tieši tajā vietā, paliek atklāts, jo zināms, ka zobeni vikingu laikā bija liela vērtība, tāpēc pētnieki uzskata, ka vikingu ceļotājs vai karotājs zobenu pazaudējis vētras laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu