Ieskatoties sejā nāvei jeb Lielais bads Indijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Lielais Indijas bads, kas norisinājās no 1876. līdz 1878. gadam un kurā bojā gāja līdz 10 miljoniem cilvēku, pārņēma lielāko Indijas dienvidu daļu un bija viens no postošākajiem un lielākajiem kļūdainas pārvaldes politikas izraisītajiem badošanās periodiem Indijas vēsturē. Dažās fotogrāfijās varam ieskatīties bada nāves drūmajā sejā.

Kā rakstīts izdevumā «Rare Historical Photos», Indijas lielo badu daļēji izraisīja ilgais sausums, kā rezultātā bojā gāja gandrīz visa raža Dekānas plato teritorijā, tomēr pamatīga atbildības daļa pienākas arī nemākulīgajai un kļūdainajai angļu kolonistu pārvaldes politikai.

Lielā bada sākumā Indijā par eksportu bija atbildīgs vicekaralis lords Litons (Lord Lytton), kurš uz Angliju eksportēja 320 tūkstošus tonnu kviešu. Paradoksāli, bet Lielā bada laikā Litons Anglijā sarīkoja iespaidīgu banketu par godu karalienes Viktorijas kronēšanai. Tajā piedalījās aptuveni 60 tūkstoši cilvēku.

Tiek lēsts, ka Lielā bada laikā bojā gāja vismaz 5,5 miljoni cilvēku, tomēr daži pētnieki uzskata, ka mirušo skaits sasniedza pat 10 miljonus.

Pēc bada beigām liels skaits Indijas laukstrādnieku un amatnieku emigrēja uz Britu tropiskajām kolonijām, lai strādātu plantācijās. Savukārt lielā mirstība neitralizēja dabisko populācijas pieaugumu Bombejā un Madrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu