Arheologi uzgājuši dīvainu 34 miljonus gadu senu delfīna senča galvaskausu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 2017 Tanaka et al

Ekvadorā atrasta pavisam jaunas sugas delfīna galvaskausa fosilija. Pētnieki lēš, ka delfīnu sencis ūdeņos mitis pirms vairāk nekā 30 miljoniem gadu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Plos One», šī ir viena no nedaudzajām jaunām dzīvnieku sugām, kas atrastas ekvatora tuvumā, jo lielākā daļa fosiliju tiek atrastas mērenākas gaisa temperatūras rajonos.

Pētnieki uzskata, ka šis radījums, ko viņi nosaukuši par Urkudelfi čaupipaču (Urkudelphis chawpipacha), ir mūsdienu delfīna sencis.

Foto: 2017 Tanaka et al

Savādo fosiliju atklāja Osakas vēstures un dabas muzeja pētnieki. Tā kā lielākā daļa delfīnu fosiliju tiek atrastas Dienvidkarolīnas, Oregonas, Hokaido vai Jaunzēlandes piekrastē, pētniekiem šis atradums bija pamatīgs pārsteigums. Atrast delfīna fosiliju arktiskajos ūdeņos vai ekvatora tuvumā iespējams ārkārtīgi reti.

Foto: 2017 Tanaka et al

«Šī fosilija ir viena no dažām delfīnu fosilijām, kas atrastas ekvatora tuvumā. Tas arī pierāda, ka oligocēna epoha vaļveidīgie tropiskajos ūdeņos bija izplatīti,» klāstīja pētījuma autors Jošihiro Tanaka (Yoshihiro Tanaka).

Fosilijas analīze atklāja, ka galvaskausa forma ir unikāla. Delfīnam pieres vidū bijis kaula cekuls un mazi, plati kaulu veidojumi virs pieres, kas atšķir to no mūsdienās redzamajiem delfīniem.

Foto: 2017 Tanaka et al
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu