Kā Ķīnas pirmais imperators gatavojās dzīvot mūžīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Nesen atrastos dokumentos pētnieki atklājuši, ka Ķīnas pirmais imperators Cjiņs Šihuans (Qin Shi Huang) pirms 2200 gadiem vēlējās dzīvot mūžīgi, tāpēc izsludināja oficiālu rīkojumu, lai atrastu eliksīru, kas ļautu viņam nekad nenovecot, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra «Xinhua».

Cjiņs Šihuans piedzima 259. gadā pirms mūsu ēras un līdz savai nāvei 210. gadā pirms mūsu ēras bija sakāvis sešas Ķīnas karojošās valstis, izveidojot vienotu nāciju un sevi pasludinot par tās imperatoru.

Šihuana valdīšanas laikā izplatīts materiāls, uz kā rakstīja, bija bambusa vai koka plāksnītes. 2002. gadā kādā pamestā alā Ķīnā tika atrastas vairāk nekā 36 tūkstoši šādu aprakstītu plāksnīšu.

Pētnieki izanalizēja 48 plāksnītes, kas bija saistītas ar medicīnu, un atklāja, ka Ķīnas pirmais imperators bija izsludinājis nopietnus mūžības eliksīra meklējumus.

«Tajā laikā bija vajadzīga efektīva administrācija un spēcīga izpildvara, lai imperatora pavēles un lēmumus nodotu tālāk tautai, jo komunikācijas tehnoloģijas un transports vēl nebija attīstīti,» komentēja pētnieks Čangs Čunlongs (Zhang Chunlong).

Uz dažām koka plāksnītēm pat bija rakstītas atbildes no ciemiem, piemēram, kāda ciema pārstāvji imperatoram ziņoja, ka vēl nav atraduši mūžības eliksīru, savukārt cita ciema pārstāvji imperatoram piedāvāja izmēģināt kādu vietējo kalnu augu.

Arheologiem un vēsturniekiem jau iepriekš bija aizdomas, ka Ķīnas pirmais imperators bija apsēsts ar vēlmi iegūt nemirstību.

Kā vēsta izdevums «Chemistry World», imperators esot pat izmēģinājis cinobru vai merkurija sulfīdu, cerot, ka tas atnesīs viņam nemirstību. Tiesa, mūsdienās ir zināms, ka merkurijs patiesībā ir indīgs, tāpēc visai ironisks ir fakts, ka tieši šis «nemirstības eliksīrs» pasteidzināja imperatora nāvi 39 gadu vecumā.

Ja reiz neizdotos dzīvot mūžīgi, imperators vismaz vēlējās gulties kapā labi apbruņots un apgādāts. Imperatora kapenes joprojām nav atrastas, tomēr pētnieki 1970. gadā atklāja zināmo 8000 keramikas zirgu un kareivju statuju kopu jeb Terakotas armiju, kas ir daļa no imperatora apbedījuma vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu