Izraēlā atrasts zīmogs, kas reiz piederējis Bībelē aprakstītam valdniekam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arheologi Izraēlā atraduši 2700 gadus senu māla zīmogu, kas reiz piederējis Bībelē aprakstītam valdniekam.

Kā vēsta ārvalstu mediji, nelielajā māla zīmogā attēloti divi vīrieši strīpainos apmetņos, bet zem tiem uzraksts «lesar ha’air», kas senebreju valodā nozīmē «pilsētas valdnieka īpašums».

Pētnieki nav īsti pārliecināti, kāds bija lietojums šim zīmogam, tomēr, iespējams, tas bija pievienots kādai lietai un kalpoja vai nu kā logo, vai suvenīrs šīs lietas saņēmējam.

Šis atradums, ko arheologi uzgāja netālu no Jeruzalemes mūra rietumu daļas, apstiprina Bībelē aprakstītā pilsētas valdnieka eksistenci.

«Uzraksts «pilsētas valdnieks» ir zināms gan no Bībeles, gan dažādiem tā laika dokumentiem. Bībelē minēti divi Jeruzalemes valdnieki – Ješua un Maāseja,» skaidroja Telavivas universitātes profesors Bendžamins Sass (Benjamin Sass).

«Iespējams, ka viena no šeit esošajām ēkām bija apzīmogotās preces galamērķis. Šis zīmogs, kas acīmredzami piederējis augsta ranga personai, kopā ar citiem zīmogiem, kas jau iepriekš šeit atrasti, pierāda, ka kādreiz šajā vietā bieži uzturējās ievērojamas un nozīmīgas personas,» izdevumam «Arutz Sheva» klāstīja pētnieks Šlomits Vekslers-Bdolahs (Shlomit Weksler-Bdolah).

Jeruzalemes mērs Nirs Barkats (Nir Barkat) medijiem atklāja, ka šis zīmogs pierāda to, ka jau pirms 2700 gadiem Jeruzaleme bija spēcīga un nozīmīga pilsēta.

«Jeruzaleme ir viena no senākajām pasaules pilsētām, ko ebreju tauta apdzīvo jau vairāk nekā 3000 gadu,» komentēja Barkats.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu