Pētnieki atklājuši jaunas ģenētiskas liecības par Amerikas iezemiešiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki Aļaskā atraduši pirmās tiešās ģenētiskās liecības par Amerikas pirmiedzīvotājiem, kas ne vien pierāda pavisam jaunas iezemiešu populācijas eksistenci, bet arī atklāj, ka vieni no pirmajiem cilvēkiem Ziemeļamerikā nokļuva pa tā saucamo Beringa tiltu no Sibīrijas, vēsta «New York Times».

Starptautiska zinātnieku komanda Kembridžas un Kopenhāgenas universitātes vadībā veiksmīgi izpētījusi sešas nedēļas veca zīdaiņa skeleta genomu, kas tika atrasts Aļaskā. Pētnieki atklāja, ka zīdainis dzimis pirms vairāk nekā 11 tūkstošiem gadu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», rakstīts, ka sākotnēji pētniekus mulsināja fakts, ka zīdaiņa ģenētiskais kods neatbilst nevienai no Amerikas iezemiešu populācijām, kas, kā zinātnieki bija noskaidrojuši jau iepriekš, tajā laikā jau dzīvoja kontinentā. Šīs zīdaiņa atliekas reprezentē otro senāko cilvēka genomu, kas ir atrasts Ziemeļamerikā.

Pētījums

«Jaunatklāto populāciju mēs nodēvējām par senajiem beringiešiem, un izskatās, ka tā ir atvasinājusies no Amerikas iezemiešiem, vēl pirms radās atsevišķas Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas iezemiešu populācijas,» komentēja pētījuma autors J. Viktors Moreno-Maiers (J. Victor Moreno-Mayar).

Pētnieki skaidroja, ka sajaukšanās starp austrumaziātiem un ziemeļeirāziešiem notika aptuveni pirms 25 tūkstošiem gadu, un tas varētu būt laiks, kad radās senie beringieši un citas senās populācijas, kas ir pamatā Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas iedzīvotājiem.

«Šis ir ārkārtīgi nozīmīgs atklājums, kas ļauj mums daudz precīzāk un labāk izzināt Amerikas aizvēsturi. Izrādās, ka tā ir daudz sarežģītāka, nekā mēs domājām iepriekš,» piebilda pētījuma līdzautors Bens Poters (Ben Potter).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu