Arhīva foto: Smieklīgās kaķu bildes pirms 100 gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Ja arī tevi internetā valdzina un smīdina mazo, jauko un pūkaino razbainieku – kaķu – izdarības, tad zini, ka tu nemaz neatšķiries no cilvēkiem, kas par kaķēniem sajūsminājās vēl ilgi pirms videokameru un interneta izgudrošanas. Jā, kaķu bildes bija populāras jau 20. gadsimta sākumā.

Grāmatā «Kittens and Cats: A First Reader», kas izdota 1911. gadā, publicētās kaķu bildes jeb «memes» pierāda: lai arī pirms vairāk nekā 100 gadiem internets neeksistēja, tomēr kaķi bija gana populāri, lai cilvēki vēlētos tos aplūkot un aizkustinājumā par tiem pasmieties.

Grāmatas teksta autore ir bērnu literatūras rakstniece Eulālija Osgūda Grovere (Eulalie Osgood Grover), savukārt fotogrāfijas ir populāra pastkaršu ražotāja «Rotograph Company» īpašums, tātad to autors ir dzīvnieku fotogrāfs Harijs Vitjērs Frīss (Harry Whittier Frees), kas strādāja šajā uzņēmumā.

Dažus gadus vēlāk Frīss kļuva plašāk pazīstams ar līdzīga rakstura fotogrāfijām, piemēram, 1915. gadā tika izdota grāmata «The Little Folks of Animal Land», kurai sekoja vēl vairākas publikācijas, kuras rotāja Frīsa fotogrāfijas.

Kāds varētu jautāt, kā gan fotogrāfam izdevās «pierunāt» kaķus pozēt? Īpaši laikā, kad vienas fotogrāfijas uzņemšana prasīja lielu pacietību un laiku. Atbildes uz šo jautājumu nav. Lai arī fotogrāfs noliedza apsūdzības, ka viņš izmanto mirušus dzīvniekus, daudzi joprojām nespēj noticēt, ka bildes varētu iegūt citādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu