Pieci brīvprātīgie, virs kuru galvām 1957. gadā sprāga atombumba. Kas ar viņiem notika? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

1957. gada 19. jūlijā pieci ASV militāristi eksperimentālos nolūkos nolēma pārbaudīt, kas notiks, ja tieši virs viņu galvām uzies gaisā atombumba. Pārgalvīgais process tika iemūžināts ikoniskā video.

Atombumbas izmēģinājums norisinājās Nevadas tuksnesī, un 2 kilotonnas jaudīgā atombumba sprāga vairāk nekā 3 kilometrus virs brīvprātīgo galvām.

Kā vēsta izdevums «Vintag», lai iemūžinātu šo unikālo notikumu, vīrieši sprādziena laikā tika filmēti. Video ir lieliski redzamas un dzirdamas eksperimenta dalībnieku emocijas pēc atombumbas detonācijas.

Video mērķis bija ASV Gaisa spēku vēlme demonstrēt to, cik relatīvi drošs cilvēkiem ir nelielas atombumbas sprādziens atmosfērā. Brīvprātīgie drosminieki bija pieci – pulkveži Sidnejs Brūss (Sidney Bruce) un Frenks P. Beils (Frank P. Ball), majori Normans Bodingers (Norman Bodinger) un Džons Hjūss (John Hughes), un virsnieks Dons Lutrels (Don Lutrel). Vienīgi operators Džordžs Jošitake (George Yoshitake) nebija brīvprātīgais šajā eksperimentā.

Kas notika ar šiem cilvēkiem pēc sprādziena?

Visi eksperimenta dalībnieki izdzīvoja, negūstot nekādas traumas. Operators nodzīvoja līdz pat 2013. gadam, sniedzot dažādas intervijas par šo eksperimentu. Arī visi pārējie dalībnieki nodzīvoja līdz sirmam vecumam, izņemot majoru Normanu Bodingeru, par kuru joprojām nekas nav zināms.

Tomēr, lai arī šis tests izrādījās veiksmīgs un dalībnieku veselību negatīvi neietekmēja, tomēr ir zināms, ka ASV tajā laikā līdzīgus testus veica bieži un tie lielākoties nebija tik veiksmīgi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu