Ēģiptē atrasta slavena faraona akmens statujas kāja

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kāda Ēģiptes stāvlaukuma rekonstrukcijas laikā strādnieki uzgājuši kaut ko pavisam negaidītu – Senās Ēģiptes valdnieka Amenhotepa III akmens statujas kāju.

Kā vēsta izdevums «Egypt Independent», akmens statujas fragments tika atrasts Ēģiptes pilsētā Ahmīmā. Ēģiptes Antīko lietu ministrija apgalvo, ka šis atradums tiks apstiprināts kā nozīmīgs vēstures artefakts.

Statujas labā pēda, kas izgatavota no melnā granīta, satur vairākus hieroglifus, kas atklāj Ēģiptes valdnieka Amenhotepa III vārdu.

Sīkāka fragmenta izpēte arī liecina, ka valdnieka statujas kreisā kāja bija izvirzīta uz priekšu, kas ir tradicionāla poza, kādā tika iemūžināti Ēģiptes valdnieki. Pagaidām nav zināms, kur atrodas pārējās statujas daļas.

Faraons Amenhoteps III bija 18. dinastijas faraons, kurš valdīja ap 1455.-1419. g. p. m. ē. Viņa statujas Ēģiptē ir bieži atrastas arī iepriekš.

Ziņas par Amenhotepa III bagātību un diplomātiskajām prasmēm ir dokumentētas vairākās vēstulēs, kas tika rakstītas uz māla plāksnītēm.

Statujas fragments pašlaik atrodas Sohāgas muzejā, kur tam tiek veikta restaurācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu