120 miljonu gadu vecs putna acābols atklāj pārsteidzošu faktu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Tanaka G. et al./Heliyon

Zinātnieki, izpētot 120 miljonu gadu vecu dinozauru laikmeta putna fosiliju, atklājuši pārsteidzošus faktus – putna knābis bija pilns ar zobiem un tas spēja atšķirt krāsas.

Kā izdevumam «Live Science» atklāja pētnieki, 120 miljonus gadu senā putna acs audi un radzene ir fosilizējusies tik labi, ka pat tagad ir iespējams noskaidrot, vai putns varēja izšķirt krāsas.

Pētījums (Angļu val., 9,3 Mb, pdf)

«Pirmo reizi vēsturē mēs esam atklājuši fosilizētus putna acs audus,» komentēja paleontologs Baušuns Žū (Baochun Zhou).

Senā putna fosiliju atrada kāds Ķīnas vietējais kolekcionārs un, lai arī tā ir maza (12 centimetrus gara), tajā viegli saskatāms antīkā putna elegantais kakls, garā aste un asais knābis. Tomēr pats nozīmīgākais šajā fosilijā ir pārsteidzoši labi saglabājušies acābola mīkstie audi.

Foto: Tanaka G. et al./Heliyon

Pētnieki atklāja, ka viņi bija pamatīgi pārsteigti, kad mikroskopā izdevās pamanīt, ka putna radzene ir saglabājusies fosilijā. Tā kā putna acs uzbūve izrādījās ļoti līdzīga mūsdienās dzīvojošajiem putniem, tika secināts, ka to diennakts režīms bijis ļoti līdzīgs.

Foto: Tanaka G. et al./Heliyon

Šis atklājums pierāda, ka jau pirms 120 miljoniem gadu putnu optiskā sistēma jau bija attīstījusies ārkārtīgi sarežģīta.

Pētnieki stāsta, ka sen izmirušās putnu sugas pārstāvjiem atšķirībā no mūsdienās zināmajiem putniem knābī bija zobi, bet pie spārniem – nagi. Šī suga izmira pirms aptuveni 66 miljoniem gadu, mezozoja laikmeta beigās.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu