Kurš patiesībā izgudroja internetu? Atbilde tevi varētu pārsteigt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vai esi kādreiz prātojis – kurš gan izgudroja internetu? Atbilde uz šo jautājumu varētu tevi pārsteigt, jo vienota virtuālā tīkla iedīgļi meklējami krietni senāk, nekā varētu šķist, raksta «All That IS Interesting».

Vispirms jāpaskaidro, ka internetu neizgudroja viens cilvēks. Teorētiskās idejas, ka reiz visa pasaules informācija kļūtu pieejama katram cilvēkam, pamatā ir vairāki cilvēki. Tikai pēc tam nāk cilvēki, kas izgudroja tādu internetu, kādu mēs pazīstam šodien – uz tehnoloģijām balstītu informācijas tārpeju, kas pieejama teju ikvienam.

Pirmās domu druskas par internetu meklējamas jau 20. gadsimta pašā sākumā, kad slavenais fiziķis un izgudrotājs Nikolā Tesla izstrādāja teoriju par pasaules bezvadu sistēmu. Viņš ticēja, ka ar pietiekami lielu enerģijas daudzumu ir iespējams no vienas pasaules malas uz otru ātri nogādāt ziņas.

Fiziķis un izgudrotājs Nikola Tesla
Fiziķis un izgudrotājs Nikola Tesla Foto: Wikimedia Commons

Vēlāk kanādiešu filozofs Maršals Makluhans (Marshall McLuhan) teoretizēja par globālu komūnu, kas būs pieejama ar tehnoloģiju palīdzību.

Kanādiešu filozofs Maršals Makluhans
Kanādiešu filozofs Maršals Makluhans Foto: Wikimedia Commons

Visbeidzot amerikāņu inženieris Vanevers Bušs (Vannevar Bush) radīja hipotētisku interneta mehānisma modeli – ierīci «Memex», kas ļautu lietotājiem apstrādāt lielu daudzumu dokumentu, kas savienoti milzīgā hiperlinku tīklā.

Amerikāņu inženieris Vanevers Bušs
Amerikāņu inženieris Vanevers Bušs Foto: Wikimedia Commons

1960. gados visas minētās teorijas apvienojās un ieguva trīsdimensionālu apveidu, kad tika izgudrots tīkls «ARPANET». To radīja ASV Aizsardzības departaments, un tajā tika izmantota īpaša elektroniska datu apmaiņas metode, kas ļāva tikko izgudrotos datorus savienot vienotā tīklā.

Drīz vien divi zinātnieki – Roberts Kāns (Robert Kahn) un Vintons Serfs (Vinton Cerf) – attīstīja mūsdienu interneta svarīgāko daļu – interneta protokolu (IP) un pārraides vadības protokolu (TCI), kas ir standarti, kā dati tiek pārraidīti tīklā.

Interneta "tēvs" Vintons Serfs
Interneta "tēvs" Vintons Serfs Foto: AP/Scanpix

1983. gadā protokoli bija pilnībā gatavi darbam. Tos pārņēma «ARPANET un lika pamatus mūsdienās zināmajam «World Wide Web».

Lūk, lai arī šķiet, ka internets izgudrots tikai «vakar», tomēr tīkla koncepts ir jau vairāk nekā 100 gadus vecs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu