Iespējams, atrasts pēdējais amerikāņu vergu kuģis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pateicoties vietējo ļaužu stāstiem, amatieru pētniekiem izdevies atklāt sen zudušu Amerikas vēstures liecību – pēdējo amerikāņu vergu kuģa «Klotilda» (Clotilda) vraku, vēsta Alabamas vietējais ziņu izdevums «AL».

Lai noskaidrotu «Klotildas» iespējamo atrašanās vietu, žurnālists Bens Reinss (Ben Raines) pavadīja vairākas stundas klausoties Alabamas vietējo iedzīvotāju stāstos un salīdzinot tos ar vēsturiskiem faktiem, līdz beidzot Reinsam izdevās sadzīt pēdas vietai, kur visticamāk guļ vergu kuģa vraks.

Neskatoties uz to, ka šī vieta parasti ir applūdusi, pēc vairākām nedēļām pētniecības izrādījās, ka Reinss nav kļūdījies - «Klotildas» iespējamā vraka aprises patiešām atradās tieši tur. Meklēšanu brīnumainā kārtā atviegloja laikapstākļu rezultātā izveidojies ārkārtīgi zems ūdens līmenis Tensas upes deltā Mobilas pilsētā.

Kuģa vraks izrādījās gandrīz pilnīgi aprakts dubļos, tikai tā labais borts sniedzās nedaudz virs tiem. Pie kuģa atliekām nekavējoties tika nogādāts arheologs, lai apstiprinātu tā autentiskumu. Lai arī ne simtprocentīgi, tomēr arheologs atzina, ka tas tiešām varētu būt Amerikas pēdējā vergu kuģa vraks.

Arī vēlāk piesaistītie arheologi secināja, ka atrastais kuģis ir būvēts laika posmā starp 1850. un 1880. gadu. Kā zināms, «Klotilda» ir būvēta 1855. gadā. Arī atrastā kuģa vraka konstrukcija atbilst tai, kāda tika izmantota vergu kuģu būvniecībā. Šie kuģi bija plati un ar mazu iegrimi, kas ļāva tiem seklos ūdeņos pārvadāt smagas kravas. Turklāt kuģis izrādījās apdedzis, kas liecina par to, ka vergturi ir mēģinājuši slēpt savus noziegumus.

«Šajā vrakā nav nekā, kas nebūtu attiecināms uz «Klotildu», bet ir daudzas lietas, kas liecina – tas tiešām ir pēdējais amerikāņu vergu kuģis,» komentēja arheologi.

Pašlaik arheologi vēl nav mēģinājuši kuģa vraku atbrīvot no dubļiem, lai varētu veikt nopietnākus secinājumus. Iespējams, tas tiks darīts nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu