Zinātnieki: Valoda radās 1,5 miljonus gadu ātrāk nekā uzskatīts iepriekš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Zinātnieki izvirzījuši jaunu, kontroversālu teoriju, ka valoda radusies 1,5 miljonus gadu ātrāk nekā uzskatīts iepriekš. Runāt pratušas jau pirmās saprātīgās un stāvus staigājošās būtnes «Homo erectus».

Kā rakstīts izdevumā «Telegraph», lielākā daļa paleontologu uzskata, ka valoda radās līdz ar «Homo sapiens» evolūcijas sākšanos aptuveni pirms 350 tūkstošiem gadu, tomēr Masačūsetsas universitātes profesors Daniels Everets (Daniel Everett) apgalvo, ka jau «Homo erectus» jeb pirmās stāvus staigājošās un saprātīgās būtnes pratušas savā starpā komunicēt ar valodas palīdzību pirms 1,8 miljoniem gadu.

Everets skaidro, ka valodu izgudroja tieši šie cilvēka priekšteči, kas to izmantoja, lai sazinātos medību laikā. Eksperts skaidro, ka «Homo erectus» bija mednieki, kuģotāji un agrīnie kolonisti.

Foto: AFP/Scanpix

«Visi uzskata «Homo erectus» par stulbiem, pērtiķveidīgiem radījumiem, tomēr es gribētu tam oponēt un teikt, ka tie bija gudrākie radījumi, kas jelkad staigājuši pa Zemes virsu. Tie prata plānot, izgatavot dažādus rīkus un pat laivas, tāpēc okeāns tiem nekad nav bijis šķērslis. Tie lielās grupās apceļoja visu pasauli, tāpēc ir skaidrs, ka tiem bija nepieciešama valoda, lai komunicētu savā starpā,» komentēja Everets.

«Homo erectus» bija pirmie cilvēkveidīgie radījumi. Tie bija vidēji 1,55 metrus gari un ar ievērojami lielām smadzenēm. Tiem bija salīdzinoši sarežģīti būvētas nometnes, kas bija sadalītas saimnieciskās zonās.

«Viņi pavisam noteikti bija spēcīgi izmantot valodu, tiesa, tā, visticamāk, vienkārši bija savādāka nekā mūsdienās. «Homo erectus» ir pelnījuši lielāku cieņu,» piebilda Everets.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu