Atrasti pārsteidzoši labi saglabājušies seno romiešu boksa cimdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Arheologi netālu no Adriāna vaļņa Lielbritānijā uzgājuši pārsteidzošu artefaktu – teju 2000 gadu senus romiešu boksa cimdus, kas saglabājušies tik labi, ka tajos vēl redzami dūres nospiedumi.

Kā vēsta ārvalstu mediji, ādas boksa cimdi joprojām ir ērti uzvelkami un, visticamāk, tos lietoja antīkie cīnītāji treniņu nolūkos. Pašlaik tas ir vienīgais atrastais seno romiešu boksa cimdu eksemplārs, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Artefaktu arheologi atrada Adriāna vaļņa dienvidos, un atšķirībā no mūsdienu boksa cimdiem šie ir veidoti tā, lai apsegtu tikai pirkstu kauliņus.

«Es esmu redzējis romiešu boksa cimdu attēlojumus uz bronzas statujām, gleznās un tēlniecībā, tomēr turēt rokās divus pavisam īstus ādas boksa cimdus no 2000 gadu senas pagātnes ir pavisam kaut kas cits. Uzmetas zosāda ikreiz, kad aplūkoju šos cimdus,» komentēja arheologs Endrjū Birlijs (Andrew Birley).

Foto: EPA/Scanpix

Līdz ar cimdiem arheologi atrada arī vairākas rakstīšanai paredzētas plāksnītes, čības un kurpes. Lai arī cimdi ir ļoti līdzīgi, tomēr tie nav no viena pāra. Lielākais no tiem ir pildīts ar dabisku materiālu, bet mazākais, kas ir teju ideālā stāvoklī, ir pildīts ar savītas ādas kamolu.

Arheologi uzskata, ka šie cimdi lietoti ap 118. un 120. gadu mūsu ērā.

«Tie bija pamesti kādā barakā, kuru beidza lietot britu sacelšanās laikā,» skaidroja Birlijs.

Cimdi ir tik labi saglabājušies tāpēc, ka tiem virsū bija uzklāta betona grīda 30 gadus pēc ēkas iztukšošanas.

Zināms, ka bokss Senajā Romā bija ārkārtīgi populārs un avotos bieži aprakstīts sporta veids. Romas armijā boksēties bija jāprot katram kareivim. Notika arī dažādas boksa sacensības, par kurām tika slēgtas arī derības.

«Šis atradums pietuvina mūs krietni tuvāk cilvēkiem, kas dzīvoja pirms gandrīz 2000 gadiem,» piebilda Birlijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu