Zinātnieki uz ēģiptiešu mūmijām atraduši pasaulē senākos figurālos tetovējumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: British Museum

Zinātnieki uz divām 5000 gadus senām ēģiptiešu mūmijām atraduši līdz šim senākos figurālos tetovējumus. Šis atklājums tetovēšanas vēstures aizsākumus aizvirza aptuveni 1000 gadu senākā pagātnē nekā uzskatīts iepriekš.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Archaeological Science», tetovējumi tika atrasti uz divām mūmijām, kas glabājas Britu muzejā. Vīrieša un sievietes dzimuma mūmijas tika iebalzamētas starp 3351. un 3017. gadu pirms mūsu ēras.

Pētījums (Angļu val.)

Uz vīrieša mūmijas augšējā bicepsa ir uztetovēts savvaļas bullis un aitas zīme, bet uz sievietes mūmijas pleca – zīmes S formā. Zinātnieki uzskata, ka tetovēšanas tinte pagatavota no sodrējiem.

Foto: British Museum

Abas mūmijas tika atrastas vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē Gebelīnā Ēģiptē.

Tetovējumus zinātnieki atklāja tikai tagad, jo pirmo reizi tika izmantota jauna infrasarkano staru tehnoloģija.

«Tikai tagad, pateicoties jaunām tehnoloģijām, mēs daudz dziļāk varam ieskatīties indivīdu dzīvēs, kas dzīvojuši pirms tūkstošiem gadu,» teica muzeja kuratore Daniela Antoine (Daniel Antoine).

Foto: British Museum

Līdz šim zinātnieki uzskatīja, ka ar tetovējumiem greznojās tikai sievietes, tomēr izrādās, ka to darīja arī daži vīrieši. Ļoti ticams, ka tetovējumi simbolizēja attiecīgo statusu sabiedrībā un drosmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu