Lai arī mūsu senči konfektes neēda, tomēr zobi tāpat bija vienos caurumos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ian Towle

Zobu erozija mūsdienās ir viens no visbiežāk izplatītākajiem defektiem, kas ietekmē zobu veselību un izskatu. Pie tā lielākoties ir vainojami dzirkstoši dzērieni, augļu sula, vīns un citi dzērieni un ēdieni, kas satur skābi, tomēr lielu lomu spēlē arī tas, kā mēs tīrām savus zobus. Lai arī šī problēma varētu šķist aktuāla tikai mūsdienās, tomēr pētnieki ir pārliecināti – zobu erozija bija pamatīga problēma arī miljoniem gadu senā pagātnē.

Kā vēsta pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «International Journal of Paleopathology», pētniekiem izdevies noskaidrot, ka mutes veselības problēmas starp mūsu izmirušajiem senčiem 2,5 miljonus senā pagātnē bija pārsteidzoši līdzīgas kā mums – modernajiem cilvēkiem.

Pētījums (Angļu val.)

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki izanalizēja cilvēka senču sugas «Australopithecus africanus» zobu fosilijas.

Kā gan nākas, ka mūsu senčiem bija tādas pašas mutes veselības problēmas, kaut arī tiem nebija pieejami saldumi vai gāzēti, saldi dzērieni? Visticamāk, šādas problēmas tiem radās cietas un šķiedrainas pārtikas, kā arī citrusaugļu sulas un dažādu skābi saturošu augļu dēļ.

Foto: Ian Towle

Lai arī zobu erozija fosilijām ir novērojama ļoti reti, tomēr iemesls tam varētu būt tāds, ka zinātnieki līdz šim nav pietiekami rūpīgi pievērsušies zobu izpētei no erozijas perspektīvas. Savukārt kariesa izraisīti zobu bojājumi fosilijās ir novēroti krietni biežāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu