Septiņi īsi fakti par Gabrielu Garsiju Markesu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kopš pasaulslavenā kolumbiešu romānu un stāstu rakstnieka Gabriela Garsijas Markesa dzimšanas nupat apritēja 91 gads, tāpēc, lai godinātu maģiskā reālisma literatūras spožāko autoru, piedāvājam septiņus īsus faktus par Markesa dzīvi un darbu.

1. Markesam bija draudzīgas attiecības ar kubiešu komunistu un revolucionāru Fidelu Kastro. Par viņu draudzību pat ir uzrakstīta grāmata. Kā rakstīts enciklopēdijā «Britannica», reiz Markess strādāja Kastro ziņu dienestā, par ko revolucionārs Markesam uzdāvināja māju Havanā.

2. Savas dzīves laikā Markess sarakstīja vairāk nekā 25 grāmatas, no kurām slavenākās ir «Mīlestība holeras laikos» (1985) un «Simts vientulības gadu» (1967).

3. Markess piedzima Arakatakā, Kolumbijā, 1927. gadā un pirmos astoņus savas dzīves gadus tur pavadīja kopā ar vecvecākiem, līdz tie nomira.

4. 1987. gadā Markess saņēma Nobela prēmiju literatūrā par novelēm un īsajiem stāstiem, kuros autors prasmīgi savieno reālo ar pārdabisko, lai attēlotu laikmetīgo.

5. Markess bija vecākais no 12 bērniem, tomēr viņam bija arī pusbrāļi un pusmāsas no tēva puses.

6. Kad Markess pabeidza un publicēja «Simts vientulības gadus», viņš ar sievu bija ieslīdzis pamatīgos parādos.

7. Markesa sieva Mersedesa nomira mazāk nekā astoņus mēnešus pēc vīra nāves. Viņi atstāja divus dēlus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu