Izveidots gigantisks dzimtas koks ar 13 miljoniem cilvēku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Joanna Kaplanis

Ģenealogi izveidojuši lielāko zināmo dzimtas koku, ar ģenētiskajām saitēm sasaistot 13 miljonus cilvēku, vēsta izdevums «Live Science».

Pētnieki, kuri izanalizēja 86 miljonus publiskā ģenealoģijas tīkla Geni.com profilu, centās noskaidrot, kā 500 gadu laikā ir mainījusies cilvēku migrācija un laulības partneru izvēle.

Pētījums (Angļu val., 2,06 Mb, pdf)

«Pateicoties smagajam darbam, ko veikuši pasaules ģenealogi, kas ir ieinteresēti savas ģimenes vēsturē, mums izdevās izveidot milzīgu dzimtas koku,» teica pētījuma vecākais autors Janivs Erlihs (Yaniv Erlich).

Lai paveiktu šo unikālo darbu, pētnieki lejuplādēja 86 miljonus profilu un, izmantojot īpašu algoritmu, organizēja un pārbaudīja profilos sniegto informāciju. Rezultātā, savienojot daudzus mazākus dzimtas kokus, viņiem izdevās izveidot gigantisku dzimtas koku no 13 miljoniem cilvēku, kurus vieno kopīgi senči.

Foto: Joanna Kaplanis

Šis dzimtas koks atklāj to, ka laika gaitā cilvēki veica arvien lielākus attālumus, lai atrastu laulību partneri. Pirms 1750. gada lielākā daļa ASV iedzīvotāju apprecēja partneri, kas dzīvoja aptuveni 10 kilometru rādiusā no viņu pašu dzimšanas vietas. Savukārt 200 gadus vēlāk, ap 1950. gadu, cilvēki savu partneri lielākoties atrada vidēji 100 kilometru lielā rādiusā.

«Izskatās, ka laika gaitā savu īsto dzīves mīlestību atrast kļuva arvien grūtāk,» pajokoja Erlihs.

Izrādās arī, ka pēdējos 300 gados Ziemeļamerikas un Eiropas sievietes migrēja biežāk nekā vīrieši, tomēr ne tik lielus attālumus kā vīrieši.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu